Care sunt situatiile in care concedierea este interzisa?

SEB_4596aPotrivit legislatiei muncii, angajatorul  este liber sa dispuna, din proprie initiativa,  incetarea contractului individual de munca. Cu toate acestea, Codul muncii protejeaza angajatii de abuzuri si stabileste clar situatiile in care concedierea poate avea loc sau este interzisa.

Cunosti situatiile in care angajatorii nu au voie sa isi concedieze angajatii?

Este esential ca inainte de a decide concedierea unui salariat, sa se analizeze care este temeiul cel mai potrivit in raport cu conduita lui, dar si cu interesele angajatorului.

Angajatii nu pot fi concediati pe criterii discriminatorii: sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Principiul egalitatii de sanse si tratament in cadrul relatiilor de munca este asigurat prin Constitutia Romaniei (art.16, alin.1, art. 41, alin. 4) si prin Codul Muncii (art. 5, alin. 2). Incetarea contractului individual de munca pe baza unuia dintre criteriile enumerate mai sus constituie discriminare iar faptele de discriminare sunt sanctionate cu  amenda de la 400 lei la 8.000 lei.

Angajatii nu pot fi concediati pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale. Participarea la greva, precum si organizarea acesteia cu respectarea legii nu reprezinta o incalcare a obligatiilor salariatilor si nu poate avea drept consecinta concedierea angajatilor pe motive disciplinare.

Aceste doua situatii sunt limitari cu caracter permanent. Acest lucru inseamna ca nicicand, concedierea nu poate fi dispusa pe baza acestor criterii. Exista insa si limitari cu caracter temporar, adica situatii pe perioada carora angajatii beneficiaza de protectie speciala impotriva concedierii. Acestea sunt urmatoarele:

Angajatii nu pot fi concediati pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

Angajatii nu pot fi concediati pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;

Angajatele nu pot fi concediate in perioada in care sunt insarcinate, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

Angajatele insarcinate sunt protejate prin lege iar concedierea lor ar constitui discriminare. Pentru ca aceasta interdictie sa fie valabila, este necesar ca angajata insarcinata sa notifice in prealabil angajatorul referitor la starea ei de sanatate.

Angajatii nu pot fi concediati pe durata urmatoarelor tipuri de concedii:

  • Concediu de maternitate;
  • Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
  • Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
  • Concediu de odihna.

Concediul de odihna este un drept garantat tuturor angajatilor si nu este de conceput cesiunea, renuntarea sau limitarea acestuia. Cu exceptia concediului de odihna, in toate situatiile enumerate mai sus, contractul individual de munca se suspenda. Atata timp cat contractul de munca este suspendat, el nu poate inceta prin concediere.

Angajatii nu pot fi concediati pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat.

Atentie! Angajatorii care se afla in proces de reorganizare judiciara, in faliment sau in dizolvare pot dispune concedieri chiar daca angajatii se afla in una din situatiile descrise in limitarile temporare.

Citeste si:

Pe cine nu avem voie sa angajam?

Adauga comentariu nou

Current day month ye@r *

Fara comentarii

Inapoi la inceput