Preavizul in cazul demisiei, conform actualului Cod al Muncii

Codul Muncii defineste demisia ca fiind “actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.”

Angajatul care doreste incetarea relatiilor de munca nu este obligat sa isi motiveze demisia, ci doar sa anunte angajatorul in scris asupra deciziei sale. Angajatorul este obligat prin lege sa inregistreze demisia. In caz de refuz, angajatul poate dovedi prin orice mijloc faptul ca a instiintat angajatorul.

Asadar, demisia este dreptul angajatului, un drept care vine insa cu obligatia de a respecta un  preaviz ce este calculat incepand cu data instiintarii angajatorului asupra deciziei de a inceta relatiile de munca.

Preavizul are rolul de a proteja angajatorul, in sensul de a evita afectarea activitatii acestuia in cazul plecarii unui angajat. Aceasta perioada ii permite angajatorului sa inceapa procesul de recrutare a unui nou candidat pentru ocuparea postului vacant si sa se asigure de buna preluare a responsabilitatilor acelui post. In perioada preavizului, angajatul are aceleasi drepturi si obligatii din contractul individual de munca.

Daca demisia este dreptul angajatului, preavizul este dreptul angajatorului. Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz, in functie de nevoile interne. Tot din ratiunea protejarii angajatorului, legiuitorul a hotarat marirea perioadei preavizului de la zile calendaristice la zile lucratoare si diferentierea acestei perioade in functie de importanta functiei ocupate in companie. Astfel, dupa intrarea in vigoare a actualului Cod al Muncii, preavizul pentru functiile de executie s-a marit de la maxim 15 zile calendaristice la maxim 20 de zile lucratoare si de la maxim 30 zile calendaristice la maxim 45 zile lucratoare pentru posturile de conducere. Angajatul si angajatorul pot conveni un termen de preaviz mai scurt, dar niciodata mai indelungat decat cel legal.

Exista si alte situatii in care, in cazul demisiei, incetarea relatiilor de munca poate avea loc fara respectarea preavizului:

 • In cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile stabilite prin contractul individual de munca;
 • In cazul in care angajatul demisioneaza in timpul perioadei de proba.

In situatia in care, in perioada de preaviz, contractul de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. De exemplu, daca angajatul prezinta un certificat de concediu medical pentru 5 zile, contractul individual de munca va fi suspendat pe o perioada de 5 zile. Astfel, cele 5 zile de concediu de odihna nu vor fi scazute din perioada de preaviz iar contractul individual de munca va inceta cu 5 zile mai tarziu fata de data stabilita initial.

Un aspect important de precizat este cel referitor la preavizul aplicabil in cazul persoanelor angajate inainte de intrarea in vigoare a actualului Cod al Muncii.

Persoanele angajate inainte de luna mai 2011 (cand a intrat in vigoare actualul Cod al Muncii) beneficiaza de un preaviz de maxim 15 zile calendaristice pentru functiile de executie si maxim 30 zile calendaristice pentru functiile de conducere. Daca angajatorul doreste modificarea preavizului conform noilor prevederi legale, angajatorul trebuie sa intocmeasca acte aditionale la contractele individuale de munca. Legea nu impune modificarea preavizului, aceasta decizie apartinand in totalitate angajatorului.

Atentie! Daca persoanele angajate inainte de mai 2011 refuza sa semneze actul aditional cu modificarea zilelor de preaviz, la incetarea contractului se va respecta preavizul convenit de parti in contractul individual de munca.

 

Comentariile sunt inchise.

 

85 comentarii

 1. buna ziua….. daca vreau sa-mi bag demisia fara sa stau in preaviz.. o sa mi se opreasca din bani.. sau ceva?

  • Conform Art. 81 din Codul Muncii prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
   Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia, iar angajatorul are dreptul de renunta sau nu la preaviz. Perioada de preaviz ofera angajatorului posibilitatea de a gasi un inlocuitor.
   Pe durata preavizului contractul individual de munca va continu sa isi produca toate efectele, salariatul avand aceleasi drepturi si obligatii. In cazul dvs., daca angajatorul nu renunta la preaviz, prezenta la locul de munca este obligatorie.

 2. Buna seara,daca imi dau demisia si vreau si intru in preaviz 20 de zile, cate ore pe zi trebuie sa muncesc?iar in cazul in care am semnat ca nu vreau sa efectuez ore suplimentare iar ei fac programul duminica de la 7-21 sau 10 -22 si nu pot spune nimic este considerata munca fortata?multumesc

  • buna seara. am si eu o antrebare pt dv .astazi am primit decizia de concediere de la locul de munca desi eu sunt an concediu de odihna pana pe data de 23-08-2012,si mi sa spus ca de pe data de 01-09-2012 sunt an preaviz de 20 zile lucratoate .patroana mi-a spus ca nu mai e nevoie sa vi la serviciu pe perioada preavizului deorece pot sa-mi caut un alt loc de munca.vreau sa va antrb eu mai sunt platita an acest caz daca sunt an preaviz si dansa mi-a spus sa stau acasa ?va multumesc si astep raspunsul dumneavoastra.

   • Conform Codului Muncii Art. 75, alin.1 persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
    Pe durata preavizului, contractul individual de munca va continua sa isi produca toate efectele, salariatul avand aceleasi drepturi si obligatii.
    In situatia in care in perioada de preaviz angajatorul nu are nevoie de indeplinirea sarcinilor dvs. de serviciu, prezenta nu este obligatorie, fara ca drepturile salariale sa fie afectate.

  • Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
   Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
   Pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele, salariatul avand aceleasi drepturi si obligatii.
   Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz.
   Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
   Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
   Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
   Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca iar modul de repartizare al acestuia pe zile este adus la cunostinta salariatilor si este afisat la sediul angajatorului. Orele suplimentare se efectueaza la solicitarea angajatorului si doar cu consimtamantul angajatului.

 3. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare la o situatie mai complicata.In momentul de fata firma m-a dat in preaviz deoarece face disponibilizari de posturi.Deoarece am gasit post in alt judet si am fost presat de timp, astfel am facut o cerere de anulare a preavizului sa pot plecat cat mai repede.Intre timp acel job nu a mai fost disponibil si as dori sa va intreb dak se poate anula cererea mea de anulare sau in cat timp, sa pot beneficia macar de somaj.

  • Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
   Pe durata preavizului contractul individual de munca continuă sa isi produca toate efectele, salariatul avand obligatia de a se prezenta la locul de munca si de a-si indeplini obligatiile profesionale.
   In perioada preavizului si cu anuntarea conducerii, salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore pe zi de la programul unitatii pentru a-si cauta un nou loc de munca fara ca aceasta sa ii afecteze salariul si celelalte drepturi, acest lucru fiind valabil doar daca este mentionat in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in Regulamentul de ordine interioara.
   La cererea persoanei, orele absentate se pot acorda prin cumul fara ca drepturile salariale sa-i fie afectate.
   In cazul dvs. angajatorul are obligatia sa respecte acordarea preavizului de 20 de zile lucratoare in conformitate cu legislatia in vigoare.

 4. Buna seara,
  am o intrebare referitoare la perioada de preaviz:
  doresc sa-mi dau demisia si vreau sa efectuez toate cele 20 zile lucratoare din preaviz.Intrebare :daca angajatorul nu vrea eu nu pot efectua aceste zile din preaviz?
  Iar o alta intrebare este cea legata de nr de ore pe care-l muncesc in aceasta perioada de preaviz,se poate 4 ore pe zi?
  Multumesc!

  • Conform Art.81 din Codul Muncii prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
   Asa cum salariatul are dreptul de a nu motiva demisia, angajatorul are dreptul de a renunta sau nu la preaviz. Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului care a demisionat, evitand astfel consecintele negative care ar putea avea loc asupra activitaii sale.
   Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
   Pe durata preavizului contractul individual de munca va continua sa isi produca toate efectele. Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
   Dreptul de a absenta 4 ore pe zi de la programul unitatii pentru a cauta un nou loc de munca se acorda salariatilor concediati si este valabil doar daca acest lucru este mentionat in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in Regulamentul de ordine interioara.

 5. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare. In momentul de fata ma aflu in concediu pentru crestrea copilului, contractul fiind suspendat. In momentul de fata mi-am gasit un loc de munca in alta parte si doresc ca impreuna cu cererea de reincadrare sa imi depun si demisia. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa stau acele zile de preaviz?
  Multumesc anticipat.

  • Va recomand astfel: intocmiti cerere de revenire cu data „X”, tot cu data „X” solicitati prin alta cerere, incetarea activitati cu acordul ambelor parti conform art 55 (b)– in acest caz angajatorul renunta la perioada de preaviz pe care dumneavostra trebuia sa o efectuati in caz de incetare prin demisie si agreati o data de incetare a contractului, mai exact data revenirii.
   Daca angajatorul aproba incetarea cu art.55 (b)- acordul partilor, dumneavostra nu mai trebuie sa efectuati perioada de preaviz, in caz contrar sunteti obligata sa respectati termenul de preaviz mentionat in contractul individual de munca, in cazul demisiei.
   Puteti sa incetati si prin demisie cu renuntarea la preaviz dar exista riscul ca angajatorul sa nu aprobe renuntarea totala la preaviz.
   Art. 81 din Codul Muncii prevede:
   (1)Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.(…)
   (7)Contractul individual de munca înceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

 6. Buna ziua, apelez la dumenavoastra data fiind situatia in care ma aflu , in speranta ca puteti sa imi dati un sfat
  Sunt angajata de anul trecut, am un contract pe o perioada determinata care va inceta la sfarsitul acestei luni.
  In conditiile date eu mai am 9 zile de concediu insa angajatorul nu imi aproba concediul, impunandu-mi practic sa semnez cererea de concediu dar fara sa imi plateasca zilele respective. (anul trecut deasemeni ni s-a impus sa semnam o astfel de cerere si nu am primit nici bani nici concediu efectiv)
  Intrebarea mea este: Avand in vedere ca eu mi-am gasit un alt loc de munca si nu mai doresc prelungirea contractului, credeti ca ar fi mai indicat sa imi dau demisia inainte de a mi se termina contractul astfel o sa fie obligat sa imi plateasca zilele respective?(mentionez ca nu e prevazuta o perioada de preaviz in cazul demisiei).
  Deasemeni are dreptul sa refuze demisia dat fiind termenul apropiat de finalizare a contractului?
  MUltumesc anticipat.

  • Decizia referitoare la modalitatea de incetare a contractului individual de munca va apartine dumneavoastra.
   Indiferent de modul de incetare, angajatorul este obligat sa plateasca zilele de concediu de odihna cuvenite si neefectuate de catre angajat. Doar la incetarea contractului dumneavoastra de munca aveti dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, conform art. 146 alin(4) din Codul Muncii.
   Art. 146 din Codul Muncii prevede:
   “(4)Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”
   Contractul dumneavoastra individual de munca pe perioada determinata poate inceta de drept la data expirarii termenului prevazut sau poate inceta si prin demisie comunicata de catre dumneavoastra inainte de expirarea termenului si, bineinteles, dupa efectuarea perioadei de preaviz mentionata in contract. Angajatorul nu are dreptul sa refuze demisia.
   Art. 81 din Codul Muncii prevede:
   “(1)Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
   (2)Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
   Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca, adica durata de preaviz. Va rog sa verificati in contractul dumneavostra de munca (exemplarul angajatului) si la capitolul “L. Alte clauze” trebuie sa fie mentionat termenul de preaviz:
   c). perioada de preaviz in cazul demisiei este de X zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata sau Contractului colectiv de munca aplicabil;

 7. Buna ziua,
  Ce se poate intampla daca nu respect ca si angajat termenul de 15 zile de preaviz si plec prin demisie?
  Va multumesc

 8. Contractul de munca a fost incheiat inainte de 18 mai 2011 si nu a fost semnata ulterior nici o anexa.
  Inainte sa citesc articolul dv. mi-am inaintat demisia cu un preaviz de 45 de zile (in mod eronat), in loc de 30.
  In demisie a fost stipulat ca perioada de preaviz este conform contractului de munca si legislatiei in vigoare.
  Imi puteti spune, va rog, ce prevederi se aplica in aceasta speta (am citit Art.81, alin.4 din noul Codul Muncii), mai exact daca sint obligat sa respect sau nu termenul de 45 de zile pe care l-am trecut in demisie, sau se aplica direct cel de 30 de zile de preaviz.
  Multumesc!

  • Cererea de incetare a activitatii, intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei trebuia prevazuta cu o perioada de preaviz, mentionata in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Una dintre obligatiile dumneavoastra este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca, adica durata de preaviz. Va rog sa verificati contractul dumneavostra de munca (exemplarul angajatului). La capitolul “L. Alte clauze” trebuie sa fie mentionat termenul de preaviz:
   c) perioada de preaviz în cazul demisiei este de X zile lucrătoare, conform Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata sau Contractului colectiv de muncă aplicabil;
   Pentru salariatii cu data de angajare mai mica de 1 mai 2011, termenul de preaviz nu putea fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii ce ocupa functii de conducere.
   Pentru salariatii cu data de angajare mai mare de 1 mai 2011 s-a completat noul termen de preaviz in draftul de contract folosit si se respecta prevederea legala si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
   Inteleg ca societatea nu a decis sa intocmeasca acte aditionale cu modificarea termenului de preaviz pentru salariatii cu data mai mica de 1 mai 2011 (decizie care apartine in totalitate angajatorului), prin urmare dumneavoastra respectati preavizul asa cum este mentionat in contractul dumneavoastra de munca.

 9. Buna ziua, stimata doamna Elena Murariu! Intentionez sa imi dau demisia peste cateva zile, nu am functie de executie, si trecut in preaviz un termen de 20 de zile lucratoare. Am citit cu atentie ce ati scris mai sus: sa inteleg ca, daca ma imbolnavesc, eventual sufar o interventie chirurgicala, in timpul preavizului, se suspenda contractul de munca?? si dupa aceea trebuie sa mai vin la lucru inca xx zile? Si ce se intampla daca daca nu vin la serviciu?

  Multumesc anticipat!

  • Cererea de incetare a activitatii, intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei trebuie prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta erau de a respecta prevederile cuprinse in contractul individual de munca, adica durata de preaviz.
   In situatia in care in perioada de preaviz contractul de munca este suspendat (concediu medical), termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
   Dupa incetarea suspendarii (a concediului medical) trebuie sa veniti la serviciu pentru a efectua preavizul integral.
   Pe durata preavizului angajatorul isi mentine dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. Absentand nemotivat de la serviciu in perioada de preaviz, dumneavoastra savarsiti o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil (daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite) inclusiv cu concedierea disciplinara.

 10. Salutari…tocmai mi-am dat demisia dupa 2 saptamani de la angajare…firma respectiva tocmai primise multe demisii din partea angajatilor…iar eu trebuia sa suport si sa fac ture duble de 17 ore pe zi din lipsa de personal,din neputinta mi-am inaintat si eu demisia…intrebarea mea este urmatoare : Preavizul…se aplica pentru 2 saptamani?! din cate stiam se aplica dupa minim 6 luni…daca ma poate ajuta cineva cu aceasta problema,pentru ca…firma respectiva refuza sa-mi plateasca orele pe care le-am muncit,motivul:nu am stat in preaviz! insa celorlalti le plateste salariu…iar mie unul nu mi se pare corect!

  • Cererea de incetare a activitatii intocmita de dumneavoastra, in cazul demisiei, trebuia prevazuta cu o perioada de preaviz stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca, adica durata de preaviz.
   Pe durata preavizului angajatorul isi mentine dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. Absentand nemotivat de la serviciu in perioada de preaviz, dumneavoastra ati savarsit o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite, inclusiv cu concedierea disciplinara.
   In cazul dumneavostra mai potrivita era incetarea in perioada de proba (verificati perioada de proba mentionata de angajator in contractul dumneavoastra individual de munca):
   Art. 31 din Codul Muncii prevede la contractul individual de munca pe perioada nedeterminata:
   “(1)Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.”
   sau Art. 85 din Codul Muncii prevede la contractul individual de munca pe perioada determinata:
   Salariatul încadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
   a)5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
   b)15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa între 3 si 6 luni;
   c)30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
   d)45 de zile lucratoare în cazul salariatilor încadrati în functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
   Art 31(3) din Codul Muncii prevede:
   “Pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”
   Deci, oricand, pe durata perioadei de proba contractul poate inceta printr-o notificare scrisa, la initiative oricareia dintre parti, fara sa fie obligatoriu acordarea preavizului. Este o cale simplificata de incetare a contractului – o notificare, nemotivata, dar scrisa – prin care partea interesata aduce la cunostinta celeilalte parti vointa sa de incetare a contractului. Atentie doar pe durata perioadei de proba mentionata in contract!

 11. Buna ziua , am o mica problema …lucrez in comert cu contract pe o perioada determinata d 3 luni de zile , din noiembrie 2011 si pana acum am semnat cateva de prelungire si niciodata nu mi-au spus ca atunci cand imi expira cont de munca nu imi vor da preaviz de 20 de zile . I contractul meu scrie clar : Perioada de preaviz in cazulconcedierii este de 20 de zile lucratoare , conform legii 53/2003 . Acum as dori sa stiu daca este normal sa ma anunte cu 2-3 zile inainte ca nu imi mai prelungesc cont de munca , si as dori sa mai stiu daca pot lua masuri legale ( sa ii trimit in judecata ) . Va multumesc

  • Expirarea termenului contractului individual de munca incheiat pe perioada determinata (fie a celei initiale ori a celei rezultate in urma prelungirii sale prin act aditional) coincide cu incetarea de drept a acelui contract, fara sa fie nevoie de nicio formalitate indeplinita de parti.
   Sunt angajatori care mentioneaza prin notificare catre angajat/a intentia lor. Aceasta notificare se poate transmite salariatului in momentul in care angajatorul a luat hotararea sa nu se mai prelungeasca contractul de munca (decizie luata anterior datei de incetare de drept). Salariatul/salariata primeste notificarea in care este informat/a de incetarea contractului si la data incetarii de drept si decizia de incetare.
   Din punct de vedere legal nu e necesara aceasta formalitate (din start partile au convenit o perioada determinata a contractului) deci contractul individual inceteaza de drept la data la care au convenit partile.
   Pot exista si situatii in care angajatorul doreste prelungirea contractului individual de munca cu angajatul si angajatul nu mai este de acord si refuza prelungirea (prelungirea trebuie sa rezulte din acordul partilor).
   Nu confundati concedierea cu incetarea de drept, sunt incetari cu totul diferite!

 12. Buna ziua. Eu am semnat un contract de munca cu data inceperii de 13 august.
  Problema e ca intre timp am fost acceptata de alta firma la care imi doream sa lucrez de mult cu mult mai multe beneficii.
  Intrebarea mea e, ce se intampla in acest caz?prima firma ma poate obliga sa lucrez la ei?
  nu am fost niciodata in situatia asta si mi-e teama sa nu imi ratez aceasta sansa.

  • Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
   Avand in vedere data de inceput a contractului, va recomand sa va adresati cu o notificare scrisa societatii cu care aveti semnat contractul individual de munca. In notificare mentionati faptul ca ati primit o oferta de la o alta societate si oferta lor a fost acceptata de catre dumneavoastra, fiind mult mai avantajoasa si faptul ca nu puteti onora contractul individual de munca. Recomandarea noastra este sa obtineti numar si data de inregistrare la aceasta notificare. Notificarea se poate depune personal de catre dumneavoastra la registratura societatii, in doua exemplare (un exemplar il primiti inregistrat de catre companie) sau puteti sa o transmiteti prin posta cu confirmare de primire. Recomand angajatorului sa va aduca la cunostinta raspunsul la notificarea dumneavoastra in scris si in timp util.

 13. in urma demisiei la cererea angajatului , vreau sa stiu care este termenul legal in care se dau drepturile banesti ce revin unui angajat pe perioada lucrata.

  • Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil.
   Angajatorul are obligatia de a plati salariul la data mentionata in contract.

   “Extras din Codul Muncii: Plata salariului
   Art. 166
   (1)Salariul se plateste în bani cel putin odata pe luna, la data stabilita în contractul individual de munca, în contractul colectiv de munca aplicabil sau în regulamentul intern, dupa caz.
   (2)Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
   (3)Plata în natura a unei parti din salariu, în conditiile stabilite la art. 165, este posibila numai daca este prevazuta expres în contractul colectiv de munca aplicabil sau în contractul individual de munca.
   (4)Întârzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.”
   Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

 14. Lucrez in schimburi si in data de 23 iulie mi-am depus demisia. Doamna de la HR mi-a calculat ca data de desfacere a CIM 22 august, socotind ca zile lucratoare zilele de luni pana vineri in care sunt la lucru. Tin sa precizez ca in perioada urmatoare, lucrez si sambata si duminica si de 15 august (ea a calculat ziua de 15 august ca fiind libera, in ciuda faptului ca voi fi prezenta la lucru). Nu se calculeaza 20 de zile lucratoare ale mele? adica urmatoarele 20 de zile in care sunt prezenta la lucru?

  • In cazul demisiei, termenul de preaviz este, potrivit art.81 alin.(4) din Codul muncii, cel convenit de parti in contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
   Termenul de preaviz se calculeaza de la data comunicarii fara a include si ziua comunicarii iar contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
   Pe durata preavizului, contractul de munca continua sa isi produca toate efectele, aceasta insemnand ca salariatul are aceleasi drepturi si obligatii.
   Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara si va fi platita corespunzator de catre angajator.

   Daca ati depus demisia pe data de 23.07.2012, preavizul incepe sa curga cu data de 24.07.2012 si se termina pe data de 21.08.2012, aceasta fiind ultima zi lucratoare (15 august nu intra in calcul). Contractul de munca va inceta la data expirarii termenului de preaviz, respectiv 22.08.2012, prima zi in care salariatul nu mai presteaza activitate.
   Daca timpul de munca este organizat in ture, la stabilirea zilelor de preaviz se va tine cont de acest lucru. Astfel, daca rezulta din pontajul dumneavoastra ca zilele de liber saptamanal sunt luate in alte zile decat sambata si duminica, se vor calcula ca zile de preaviz zilele lucrate, asa cum sunt evidentiate in foaia de pontaj.

 15. Buna ziua.Am si o intrebare cate ore se sta in preaviz,si eu dak am muncit 20 de zile tot 20 de zile trebuie sa stau in preaviz.multumesc

  • Va invit sa parcurgeti articolul de mai sus in care veti gasi informatiile necesare referitoare la durata preavizului in functie de tipul functiei pe care o ocupati, perioada de preaviz mentionata in contractul individual de munca precum si situatiile in care se poate demisiona fara preaviz.

 16. Buna ziua.Am si eu o intrebare . Daca am depus demisia si angajatorul nu o accepta ce trebuie sa fac pt ca ma ameninta ca ma pune sai platesc cat plateste el la stat pt cartea de munca

  • Buna ziua,

   Conform Art. 81 din Codul Muncii :
   (1)Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
   (2)Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
   (3)Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
   (4)Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
   (5)Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
   (6)In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
   (7)Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori parţiale de catre angajator la termenul respectiv.
   (8)Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

   Dupa cum este prevazut in Codul Muncii, demisia este definita ca fiind un act unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca. Angajatul care doreste incetarea relatiilor de munca nu este obligat sa isi motiveze demisia, ci doar sa anunte angajatorul in scris asupra deciziei sale.
   Angajatorul este obligat prin lege sa inregistreze demisia. In caz de refuz, angajatul poate dovedi prin orice mijloc faptul ca a instiintat angajatorul.
   Demisia este un drept al angajatului si nu trebuie aprobata de angajator, acesta poate doar renunta total sau partial la preaviz.
   Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului demisionar, evitandu-se astfel consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea intempestiva a contractului de munca asupra activitatii sale.
   In conformitate cu prevederile Codului Muncii, perioada de preaviz in caz de demisie este de maxim 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie si de maxim 45 zile lucratoare pentru functiile de conducere.
   Angajatul si angajatorul pot conveni un termen de preaviz mai scurt, dar niciodata mai indelungat decat cel legal.
   Pe durata preavizului, contractul de munca continua sa isi produca toate efectele, aceasta insemnand ca salariatul trebuie sa se prezinte la locul de munca si sa-si indeplineasca intocmai obligatiile sale profesionale.
   Contractul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
   De asemenea, in Codul Muncii sunt prevazute sanctiuni pentru situatia in care refuza sa inregistreze demisia salariatului.

 17. Buna seara,
  Am o mare problema cu angajatorul meu, care din cauza unor datorii a fost fortata sa isi inchida magazinul, noi angajatele nu am fost anuntate de nici o decizie luata de catre patroana avand in vedere ca noi avem in gestiune magazinul, trebuie sa ne plateasca integral salariile pe luna iunie dar refuza si de 3 saptamani noi angajatele nu stim nimic.In cazul acesta patroana e obligata sa ne plateasca si astea 3 saptamani ? nu ne-am dat demisia de frica ca asa chiar nu ne mai primim salariile si nici un stat de plata nu a fost semnat.Va multumesc anticipat

  • Buna ziua,
   Atata timp cat sunteti angajate cu contract de munca, angajatorul trebuie sa va plateasca salariul pentru timpul lucrat, pe toata perioada contractuala. Asta inseamna ca, atata timp cat nu vi s-a intocmit si comunicat o decizie de incetare a contractului de munca, trebuie sa primiti salariu pentru perioada lucrata. Daca angajatorul refuza sa va plateasca salariul, trebuie sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartine angajatorul.

 18. Stimata doamna Murariu,

  Va rog sa reanalizati raspunsurile pe care le-ati dat celor care v-au solicitat opinia in situatia in care ei si-au dat demisia si dupa cateva zile (inainte de expirarea preavizului maxim legal stipulat in contractul individual de munca) angajatorul a hotarat incetarea contractului de munca in baza art. 81 al. (7) din Codul Muncii republicat (Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv).
  In explicatia dumneavoastra ati aplicat prevederile art. 38 din Codul Muncii care se refera la drepturile salariatului unui drept al angajatorului (dupa cum ati mentionat chiar dumneavoastra in articol “Daca demisia este dreptul angajatului, preavizul este dreptul angajatorului. Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz, in functie de nevoile interne”).
  Art. 38 se aplica in cazul in care angajatorul concediaza angajatii nu si in cazul in care angajatii isi dau demisia (vezi Curtea de Apel Timisoara, sectia conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 239 din 20 martie 2007 “In situatia in care salariatul isi da demisia, angajatorul poate renunta total sau partial la dreptul de preaviz, deoarece acest drept prevazut in favoarea sa, iar nu a salariatului”).
  Corectia este absolut necesara deoarece persoanele care v-au solicitat punctul de vedere, considerand ca au dreptate conform raspunsului dumneavoastra, pot ajunge la judecata cu angajatorii si isi vor pierde banii si timpul degeaba.

  • Asa cum am mentionat termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca.
   ORDINUL nr. 64 din 28 februarie 2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă precizeaza:
   CAPITOLUL M: Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor:
   4.Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
   a1)să acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din lege;

   Consider ca decizia angajatorului de a renunta la termenul de preaviz trebuie sa fie justificata. Daca il elibereaza pe salariat de obligatia de a se mai prezenta la serviciu in perioada de preaviz, nevoile interne sau intereselele sale, sa fie bine intemeiate atunci cand s-a luat aceasta decizie.(ex: suspecteaza ca accesul salariatului care demisioneaza poate fi periculos pentru companie sau ocrotirea datelor confidentiale cu care salariatul a avut contact …etc).
   Recomand angajatorilor care renunta total sau partial la perioada de preaviz (avand motive intemeiate) sa aduca la cunostinta salariatului in scris si in timp util.

   • Bineinteles ca intr-o societate ideala este normal ca toate deciziile care privesc mai multe parti sa se ia cu informarea si acceptul tuturor partilor implicate. Din pacate societatea in care traim este departe de acest ideal si in momentul in care un angajat isi prezinta demisia relatiile dintre cele doua parti se tensioneaza. In majoritatea cazurilor angajatii vor sa plece “de maine” pentru ca noul angajator (la care de obicei pleaca un angajat demisionar) nu are timp sa astepte expirarea preavizului iar angajatorul trebuie sa-si gasesca de urgenta un nou angajat care sa preia sarcinile celui plecat. In acest context cred ca angajatorii care pot permite angajatilor sa plece inainte de expirarea preavizului ar trebui apreciati pentru ca le-au permis angajatilor sa plece inainte de termen.
    Angajatii care nu vor sa incurce activitatea nici la vechiul angajator si nici la noul angajator si sa fie si veniturile lor protejate au posibilitatea sa solicite incetarea contractului de munca cu acordul partilor incepand cu data la care ar fi expirat preavizul daca si-ar fi depus demisia (sau la o alta data convenita de comun acord). Aceasta metoda consider ca este de natura de a pastra niste relatii normale intre angajati si angajatori.
    Pentru ca cititorii dumneavoastra sa poata lua hotararea cea mai avantajoasa pentru situatia lor doresc sa mai citez o portiune din sentinta amintita in mesajul initial:
    “In cazul demisiei, nu este necesara emiterea unei decizii de incetare a contractului individual de munca, deoarece contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului de preaviz sau a renuntarii totale sau partiale de catre angajator la acest drept.
    Pe cale de consecinta, instanta de fond a apreciat gresit ca decizia contestata trebuia sa cuprinda mentiunile referitoare la dreptul de preaviz, ca o conditie de fond a valabilitatii acesteia.
    Nefiind necesara emiterea unei decizii de incetare a contractului individual de munca in cazul demisiei, eventuala decizie emisa intr-o asemenea situatie nu trebuie motivata, contrar sustinerii reclamantei.”

 19. buna,
  Am lucrat la o firma de distributie timp de 1 an jumate, dupa care in aprilie a.c mi-am dat demisia cu preaviz de 20 zile. De atunci si pana acum nu am mai primit de la ei nici un ban pe ultima perioada lucrata, tot mi se spunea ca nu au facut calculele pe ultimele zile lucrate la ei. As dori sa stiu daca acum se mai poate face ceva din punct de vedere legal. Tin sa mentionez ca plata salariului se facea o parte prin virament bancar (ce era declarat la stat), iar restul din comision se inmana personal.
  Multumesc!

  • Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca….adica durata de preaviz si bineinteles angajatorul are obligatia de a plati salariul la data mentionata in contract.
   Extras din Codul Muncii: Plata salariului
   “Art. 166
   (1)Salariul se plateste în bani cel putin odata pe luna, la data stabilita în contractul individual de munca, în contractul colectiv de munca aplicabil sau în regulamentul intern, dupa caz.
   (2)Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
   (3)Plata în natura a unei parti din salariu, în conditiile stabilite la art. 165, este posibila numai daca este prevazuta expres în contractul colectiv de munca aplicabil sau în contractul individual de munca.
   (4)Întârzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.”

   Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului. Daca au fost “ intelegeri” verbale nu puteti sa-l obligati pe angajator sa respecte o intelegere verbala. In cazul dumneavostra s-a declansat un litigiu de munca si va recomand sa incercati mai intai solutionarea prin buna intelegere. Daca nu s-a reusit rezolvare amiabila, litigiul poate fi supus rezolvarii judecatoresti.
   Art. 171 din Codul Muncii prevede:
   (1)Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

 20. Buna,
  Am si eu o nelamurire si sper ca m-ati putea ajuta.. Eu mi-am pus demisia saptamana trecuta, mai precis in data de 09.07.2012 unde am mentionat efectuarea perioadei de preaviz de 20 de zile lucratoare..Dupa 2 zile am solicitat efectuarea zilelor de CO in perioada de preaviz. A venit aprobata cererea cu cele 17 zile de CO.
  Intrebarea mea este : in perioada de preaviz zilele de CO sunt considerate zile lucratoare, cum sunt stipulate in CIM, sau zile calendaristice? Sunt luate sau nu in considerare zilele de weekend ca zi de concediu?

  • In perioada de preaviz se pot folosi zilele de concediu de odihna doar daca dumneavoastra solicitati acest lucru prin cerere si bineinteles daca angajatorul aproba cererea solicitata de catre dumneavoastra. Angajatorul poate refuza aprobarea cerererii de concediu de odihna, avand in vedere ca dumneavoastra aveti de respectat prevederile cuprinse in contractul individual de munca… adica perioada de preaviz. Daca angajatorul a aprobat cererea de concediu de odihna, dumneavoastra efectuati concediu de odihna asa cum a fost solicitat si aprobat.
   Durata concediului anual de odihna este in zile lucratoare si este prevazut in contractul dumneavoastra de munca la capitolul I. Concediu.
   Art. 145 din Codul Muncii prevede:
   (1)Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
   La incetarea contractului dumneavoastra de munca aveti dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, conform art. 146 alin(4) din Codul Muncii.
   Art. 146 din Codul Muncii
   (4)Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.

 21. Buna,

  As dori mai multe informatii cu privire la demisie cfm art 81 alin 8. Ce se intelege prin faptul ca”angajatorul nu-si respecta obligatii conform CIM?” La care obligatii anume se refera?

  • Codul Muncii art 81 alin.(8) prevede: “Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.”
   Se refera la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau lege.
   Atentie! se refera numai la obligatiile angajatorului fata de salariat, unde, nerespectarea obligatiei respective il prejudiciaza in mod direct pe salariat.

   In ORDINUL nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă sunt prevazute obligatiile angajatorului:
   CAPITOLUL M: Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor:
   1.Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
   a)dreptul la salarizare pentru munca depusă;
   b)dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;
   c)dreptul la concediu de odihnă anual;
   d)dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
   e)dreptul la securitate şi sănătate în muncă;
   f)dreptul la acces la formare profesională.

   4.Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
   a)să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă, anterior începerii activităţii;
   a1)să acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din lege;
   b)să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
   c)să informeze salariatul asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
   d)să elibereze, la cerere, un document care să ateste calitatea de salariat a solicitantului, respectiv activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi specialitate;
   e)să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului.

 22. pot solicita dreptul banesc pe concediul de odihna dar sa lucrez in continuare-

  • Doar la incetarea contractului dumneavoastra de munca aveti dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, conform art. 146 alin(4) din Codul Muncii.
   Art. 146 din Codul Muncii
   “(4)Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.”

 23. Buna ziua,

  O intrebare va rog daca ma puteti ajuta: am depus demisia acum 5 zile lucratoare cu Art 81, alin. 1, cu respectarea celor 45 zile lucratoare de preaviz. Astazi am fost anuntata telefonic de catre o persoana HR ca s-a dispus incetarea contractului individual de munca cu ziua de maine. S-a motivat ca angajatorul a recurs la optiunea de la Art 81, Alin. 7, adica doreste sa renunte la preaviz. Pe mine ma afecteaza, intrucat au mai ramas de efectuat 40 zile lucratoare, deci eu voi ramane fara serviciu pe urmatoarele 2 luni, tinand cont de faptul ca am avut in calcul aceasta perioada de preaviz atunci cand am stabilit cu viitorul angajator data la care urmeaza sa incep.
  Va rog sa imi spuneti daca este legala aceasta actiune, din moment ce eu am predat deja si inregistrat demisia cu aliniatul 1.

  Va multumesc,
  Mihaela

  • Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
   Cererea de incetare a activitatii, intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei a fost prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca….adica durata de preaviz si bineinteles angajatorul are obligatia de a respecta drepturile si obligatiile prevazute in contract.
   Salariatul nu poate renunta la dreptul la preaviz. Potrivit art. 38 din Codul Muncii salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se umareste renuntarea la drepturile recunoscute prin lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate. Nu se poate deroga de la lege decat in avantajul salariatului, niciodata in dezavantajul lui. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul dumneavoastra individual de munca. Consider ca decizia angajatorului de a renunta termenul preaviz trebuie sa fie o intelegere a partilor.
   Art. 81 din Codul Muncii prevede:
   (8)Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

  • buna ziua ,
   Am si eu o nelamurire si sper ca m-ati putea ajuta.. Eu mi-am pus demisia pe data de 03.07.2012 unde am mentionat efectuarea perioadei de preaviz de 20 de zile lucratoare, perioada de preaviz terminindu-se pe data de 31.07.2012 . Astazi dupa ce au trecut 10 zile lucratoare am fost anuntat ca angajatorul doreste sa renunte la preaviz. Este corect din punct de vedere legal?

   • Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
    Cererea de incetare a activitatii, intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei a fost prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
    Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca….adica durata de preaviz si bineinteles angajatorul are obligatia de a respecta drepturile si obligatiile prevazute in contract.
    Salariatul nu poate renunta la dreptul la preaviz. Potrivit art. 38 din Codul Muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se umareste renuntarea la drepturile recunoscute prin lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate. Nu se poate deroga de la lege decat in avantajul salariatului, niciodata in dezavantajul lui. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul dumneavoastra individual de munca. Consider ca decizia angajatorului de a renunta termenul preaviz trebuie sa fie o intelegere a partilor.
    Art. 81 din Codul Muncii prevede:
    (8)Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
    Se refera la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau lege.
    Atentie! se refera numai la obligatiile angajatorului fata de salariat, unde, nerespectarea obligatiei respective il prejudiciaza in mod direct pe salariat.

 24. Buna ziua!
  Mi-am depus demisia in data de 06.07.2012, perioada de preaviz fiind de 15 zile calendaristice (avand functie de executie, activitatea fiind inceputa inainte de luna mai 2011). Incepand cu data de 20.07. plec in concediu de odihna, programat cu acordul partilor. Daca perioada de preaviz se suprapune, pentru o zi (ultima de preaviz si prima de concediu) cu concediul de odina, poate fi luat in calcul in perioada de preaviz? As putea continua perioada de preaviz (1 zi), dupa efectuarea concediului? Care ar fi consecintele in cazul in care nu as respecta in totalitate perioada de preaviz?
  Va multumesc!

  • In perioada de preaviz se pot folosi zilele de concediu de odihna doar daca dumneavostra solicitati acest lucru prin cerere si bineinteles daca angajatorul aproba cererea solicitata de catre dumneavoastra. In cazul dumneavoastra inteleg ca angajatorul a aprobat cerererea de concediu de odihna inaite de notificarea dumneavoastra de incetare prin demisie.
   Art. 149 din Codul Muncii prevede:
   “Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat”
   Art. 151 din Codul Muncii prevede:
   (1)Concediul de odihna poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
   Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca….adica durata de preaviz si incetarea dupa indeplinirea termenului. Daca cererea de concediu a fost aprobata anterior cererii de incetare a contractului de munca, din punctul meu de vedere aveti obligatia sa respectati termenul de preaviz la incetarea contractului individual de munca. Notificarea de incetare prin demisie catre angajator trebuie sa fie preavizata. Ex: Mentionez ca efectuez un preaviz de 15/30 zile calendaristice* sau 20/45 zile lucratoare** de la data de ______________pana la data de ___________________.
   Legenda:
   *15/30 zile calendaristice* Potrivit art. 79 alin. (4) din Codul muncii, termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
   **20/45 zile lucratoare** Potrivit art. 81 alin.(4)Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

   Art.81 alin.(7) din Codul Muncii prevede:
   Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
   Angajatorul poate renunta partial la termenul de preaviz si consider ca decizia angajatorului de a renunta la termenul preaviz trebuie sa fie o intelegere a partilor. Daca salariatul opteaza pentru a nu se mai prezenta la serviciu in perioada de preaviz (fara sa fie dispensat de aceasta obligatie de catre angajator) salariatul poate fi concediat disciplinar.

 25. buna.sunt in preaviz de 6 zile.daca nu indeplinesc cele 20 de zile normale si plec mai repede ,ce mi se poate intimpla??va rog daca se poate un raspuns pe mail..

  • Buna ziua,

   cererea de incetare a activitatii, intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei a fost prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul individual de munca, adica durata de preaviz.
   Pe durata preavizului angajatorul isi mentine dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. Absentand nemotivat de la serviciu in perioada de preaviz, dumneavoastra ati savarsi o abatere disciplinara ce ar putea fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite, inclusiv cu concedierea disciplinara.

   Pentru consultanta personalizata, va rugam sa folositi sectiunea Contact.

 26. Buna ziua,
  O intrebare: Daca mi-am depus demisia, respectiv angajatorul mi-a transmis ca trebuie sa stau 20 de zile in preaviz, avand zile de concediu de odihna disponibile. Stand in preaviz imi pot folosi restul de zile de concediu chiar daca sunt in preaviz? Sau angajatorul este obligat prin lege sa m-i le plateasca?

  Astept raspunsul dvs cu interes,

  Multumesc,

  O zi cat mai buna in continuare!

  • Buna ziua,

   Cererea de incetare a activitatii, intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei trebuia prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca, adica durata de preaviz.

   In perioada de preaviz se pot folosi zilele de concediu de odihna doar daca dumneavostra solicitati acest lucru prin cerere si, bineinteles, daca angajatorul aproba cererea solicitata de catre dumneavoastra. Angajatorul poate refuza aprobarea cerererii de concediu de odihna, avand in vedere ca aveti de respectat prevederile cuprinse in contractul individual de munca, adica perioada de preaviz, si avand in vedere ca zilele de concediu de odihna reprezinta cea mai importanta forma de acordare a repausului necesar in vederea refacerii fizice si psihice a salariatului, in vederea continuarii in bune conditii a raporturilor de munca, ceea ce nu mai este justificat cazul dumneavoastra.
   La incetarea contractului dumneavoastra de munca aveti dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, conform art. 146 alin(4) din Codul Muncii.
   Art. 146 din Codul Muncii
   (4)Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

 27. Buna ziua,
  I n contractul de muinca este specificat ca plata salariului se efectueaza pa data de 15 ale lunii.Angajatorul nu respect aceasta data si intarzie de fiecare data cu salariul invocand diferite motive.Din acest motiv pe data de 20 ale luni mi-am scris demisia,am fost amenintat ca daca nu este cu preaviz de 30 zile voi fi platit doar cu ce am pe cartea de munca(pe carte de munca am 840 si intelegerea este de 1800 Ron ,in doua transe 15 respectiv 30 ale lunii). Va rog un sfat.

  • Buna ziua,

   Cererea de incetare a activitatii intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei trebuia prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Conform art. 81 alin.(5) din Codul Muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoastra este de a respecta prevederile cuprinse in contractul individual de munca, adica durata de preaviz si, bineinteles, angajatorul are obligatia de a plati salariul la data mentionata in contract.

   Referitor la plata salariului, conform art.Art. 166 din Codul Muncii,
   (1)Salariul se plateste in bani cel putin odata pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
   (2)Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
   (3)Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 165, este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
   (4)Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.”

   Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului. In cazul in care au fost “ intelegeri” verbale, angajatorul nu poate fi obligat sa respecte aceste intelegeri verbale.

  • In cazul tau angajatorul incalca legea din start din moment ce nu a declarat adevarata ta remuneratie institutiilor statului.

 28. Buna ziua,

  O intrebare: Daca am functie de executie, preaviz de 15 zile calendaristice (contract mai vechi de mai 2011), insa vreau sa lucrez inca 30 zile calendaristice, desi am anuntat angajatorul ca voi pleca, trebuie sa imi depun demisia peste 15 zile? Vad ca se vorbeste de maximum 15 zile. Nu poate fi mai lung termenul, daca partile sunt de acord?

  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Codul muncii mentioneaza ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Deci, este stabilita o limita maxima.
   In cazul dumneavoastra, in caz de demisie, sunteti obligata sa efectuati 15 zile calendaristice, asa cum aveti prevazut in contractul individual de munca incheiat cu angajatorul. Daca doriti sa lucrati 30 zile calendaristice pana la data incetarii contractului, va recomand sa anuntati in scris angajatorul si sa incetati contractul cu acordul partilor, la data agreata.

 29. Buna ziua,
  Am urmatorul caz: o echipa de 7 muncitori sunt trimisi in deplasare in strainatate pentru o lucrare a firmei mame. Societatea din Romania unde sunt angajati le plateste transportul si cazarea. Doi salariati vor sa-si dea demisia. intrebare : Cine le plateste transportul de intoarcere in tara, in cazul demisiei? Societatea sau salariatul?

  • Buna ziua,

   Daca salariatii sunt detasati in strainatate pentru o lucrare a “firmei mame”, Codul Muncii mentioneaza ca acestia au dreptul la plata cheltuielilor de transport.
   Art. 46 din Codul Muncii prevede:
   “(4) Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.”

 30. Buna ziua,
  Sunt angajata de o luna pe perioada determinata se 3 luni si acum vreau sa imi dau demisia,am vb cu seful meu si a zis k trebuie sa mai stau in preaviz ink 20 de zile adik o luna…nu mi se pare normal k eu sa ma oblige sa mai muncesc o luna dak eu am doar o luna la ei in firma…dak plec fara sa stau in preaviz este posibil sa nu imi mai iau bani pe singura luna care am muncit la ei sau c pot patii dak plec fara sa stau in perioada de preaviz?

  • Buna ziua,

   Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul individual de munca, adica durata de preaviz.
   Cererea de incetare a activitatii in cazul demisiei, intocmita de dumneavoastra, trebuie prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul. Dupa intrarea in vigoare a actualului Cod al Muncii, preavizul pentru functiile de executie s-a marit de la maxim 15 zile calendaristice la maxim 20 de zile lucratoare si de la maxim 30 zile calendaristice la maxim 45 zile lucratoare pentru posturile de conducere. Absentand nemotivat de la serviciu in perioada de preaviz, dumneavoastra ati savarsi o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite, inclusiv cu concedierea disciplinara.

 31. Buna ziua,
  lucrez in una din marile banci din Romania. In luna aprilie s-a luat decizia inchiderii agentiei in care lucrez incepand cu 1 iunie 2012. Intrucat nu existau posturi vacante in alte agentii la data acestei comunicari, angajatilor din aceasta unitate ne-a fost sugerat sa ne angajam in alta parte sau vom primi deciziile de concediere care nu tin de culpa angajatilor incepand cu 1 iunie(nu avem contract colectiv de munca si nici sindicat). Din fericire toti angajatii ne-am gasit locuri de munca inante de aceasta data, dar ce sa vezi… acum “s-au vacantat niste posturi” asa cum spune cineva…dintr-o data am devenit foarte valorosi si ni s-au facut oferte verbale, urmand ca sa primim probabil si pe scris in cel mai scurt timp ofertele. Desi nu avem contract colectiv de munca in regulamentul de ordine interioara este prevazut plata unui salariu compensatoriu in cazul in care concedierea nu tine de culpa angajatului(desfiintarea postului, inchiderea unitatii).
  Perioada de preaviz se poate diminua cu acordul angajatorului la mai putin de 20 zile lucratoare si sa beneficiem si de acest salariu? Putem lucra 8 ore pe zi timp de 10 zile lucratoare care sa echivaleze cu cele 20 zile lucratoare in care timpul de lucru ar trebui sa fie de 4ore/zi in perioada preavizului?

  • Buna ziua,

   perioada de preaviz in cazul concedierilor este obligatorie. Dumneavoastra trebuie sa beneficiati de dreptul la preaviz care nu poate sa fie mai mic de 20 de zile lucratoare.
   “Art. 75 din Codul Muncii prevede:
   (1)Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.”

   Avand in vedere ca societatea unde lucrati nu are Contract Colectiv de Munca la nivel de Unitate, prevederile din Regulamentul Intern al societatii trebuie respectate. Preavizul incepe sa curga din ziua lucratoare urmatoare zilei in care vi se comunica preavizul. In situatia in care, in perioada de preaviz, contractul dumneavoastra individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
   In legatura cu timpul de lucru pe perioada preavizului, in notificarea pe care trebuie sa o primiti se mentioneaza decizia angajatorului.
   Sunt mai multe variante:
   -sa absentati patru ore pe zi de la programul societatii;
   -sa absentati integral de la programul societatii;
   -sa lucrati 8 ore timp de 10 zile lucratoare.
   Indiferent de varianta, nu trebuie sa va afecteze salariul si alte drepturi cuvenite conform contractului.

 32. Buna ziua, doresc sa plec de la firma unde lucrez, deoarece s-au facut multe miscari de personal, iar sarcinile si promisiunile sunt pe masura dar daca sarcinile s-au multiplicat, salariul a ramas acelasi.Deoarece mai am de recuperat zile de CO pe anul 2012,doresc sa-mi dau demisia fara a-mi justifica plecarea si fara preaviz. Cererea este cu art. 81 pct 7 Pot acest lucru?

  • Buna ziua,

   demisia salariatului nu trebuie motivata. Dreptul salariatului de a nu motiva demisia este prevazut in Art.81 alin (3) din Codul Muncii.
   “Art. 81
   (1)Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
   (3)Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.”
   Atentie! Demisia trebuie preavizata. Termenul de preaviz este cel convenit in contractul dumneavoastra de munca. Contractul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz. Renuntarea la preaviz (total sau partial) se face numai cu acordul agajatorului.
   “Art. 81(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.”
   Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa in cazul incetarii contractului individual de munca. Acest lucru este prevazut in art. 146 alin. (4) din Codul Muncii:
   “Art. 146 (4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”

 33. Buna,
  sunt angajat de multi ani intr-o firma de transport cu functia de dispecer. Daca as dori sa-mi depun preavizul de demisie, care perioada ar trebui sa o iau in calcul? Cea pt postul de executie sau de conducere? Adica 20 sau 45 de zile lucratoare? Anul trecut ni s-au reactualizat contractele de munca, conform noilor reglementari, dar nu mi s-a specificat in mod direct in contract, ca pt functia mea ar fi valabila perioada de executie, sau cea de conducere. Nu stiu la care din cele 2 ma incadrez? Va multumesc.

  • Buna ziua,

   la incetarea contractului, trebuie sa respectati termenul de preaviz convenit in contractul dumneavoastra individual de munca. Termenul de preaviz nu se incadreaza, este asa cum este mentionat in documente, in scris (contract individual de munca, act aditional).
   In legatura cu definirea postului de executie sau de conducere, functiile de conducere sunt cele definite de angajator. Practic, angajatorul este cel in masura sa califice un anume post ca fiind de conducere in organigrama societatii. Daca functia dumneavostra este de conducere trebuie stiti acest lucru si, bineinteles, sa se mentioneze si in fisa postului acest aspect.
   Art. 277 din Codul Muncii mentioneaza:
   “(1)În sensul prezentului cod, functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.”

 34. lucrez intr-o firma de aprox. 4 ani. nu am semnat niciun contract de munca la inceputul activitatii si nici pe parcursul acesteia. se aplica regula preavizului?

  • Buna ziua,

   Daca dumneavoastra nu aveti forme legale incheiate cu angajatorul (un contract individual de muna) raspunsul de mai jos nu mai este valabil si consider ca trebuie sa va adresati organelor de control.

   Art. 16 din Codul Muncii prevede:
   (1)Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, în forma scrisa, în limba romana. Obligatia de încheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
   (2)Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
   (3)Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

   Pentru ca intrebarea a fost adresta la articolul “Preavizul in cazul demisiei, conform actualului Cod al Muncii” subinteleg ca este vorba nesemnarea unui act aditional pe parcursul contractului individual de munca cu privire la perioada de preaviz.
   Decizia de a intocmi acte aditionale cu modificarea termenului de preaviz pentru salariatii cu data de angajare mai mica de 1 mai 2011, apartine in totalitate angajatorului. Inteleg ca dumneavoastra nu ati semnat un act aditional care sa modifice perioda dumneavoastra de preaviz.
   Codul muncii mentioneaza ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Deci este stabilita o limita maxima, nu un termen fix de 20 de zile lucratoare.
   In caz de demisie sunteti obligat sa efectuati o perioada de preaviz asa cum aveti prevazut in contractul individual de munca incheiat cu angajatorul.

 35. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare: am inceput activitatea la compania unde lucrez inainte de a intra in vigoare noul Cod al Muncii. Singurele acte aditionale pe care le-am semnat apoi au fost de prelungirea contractului sau modificare salariala. Nu este specificat pe nici unul dintre ele cresterea perioadei de preaviz de la 15 zile calendaristice la 20 zile lucratoare. In caz de demisie, sunt obligata la un preaviz de 20 zile lucratoare sau 15 calendaristice? Multumesc

  • Buna ziua,

   decizia de a intocmi acte aditionale cu modificarea termenului de preaviz pentru salariatii cu data de angajare mai mica de 1 mai 2011, apartine in totalitate angajatorului. Inteleg ca nu ati semnat un act aditional care sa modifice perioda dumneavoastra de preaviz.
   Codul muncii mentioneaza ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Deci este stabilita o limita maxima, nu un termen fix de 20 de zile lucratoare.
   In cazul dumneavoastra, in caz de demisie sunteti obligata sa efectuati un preaviz de 15 zile calendaristice asa cum aveti prevazut in contractul individual de munca incheiat cu angajatorul.

 36. buna ziua ,am si eu o mica intrebare .eu am lucrat intr-un coafor miam depus cererea de demisie si nu m.am prezentat la munca in ciuda faptului ca mi sau trimis acasa preavizul ala ca trebuie sa ma prezint in termen de 3 zile . dupa o saptamana mia venit acasa ca mi sa desfacut contractul de munca conform legii ……. eu mai aveam dreptul la un salar il mai pot lua? si care ar fi consecintele daca miau desfacut contractul de munca ? si inca ceva eu nu m-am mai prezentat la munca pentru ca mia lasat pe fb mesaje de amenintare

  • Buna ziua,

   Cererea de incetare a activitatii, intocmita de dumneavoastra in cazul demisiei trebuia prevazuta cu o perioada de preaviz, stabilita prin lege si mentionata si in contractul individual de munca incheiat de dumneavoastra cu angajatorul.
   Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. Pe durata preavizului se mentin toate drepturile si obligatiile celor doua parti, angajator si salariat, asa cum sunt stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca aplicabil. Una dintre obligatiile dumneavoasta erau de a respecta prevederile cuprinse in contractul individual de munca, adica durata de preaviz.
   Pe durata preavizului angajatorul isi mentine dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. Dumneavoasta in perioada de preaviz nu v-ati prezentat la serviciu. Absentand nemotivat de la serviciu in perioada de preaviz, dumneavoastra ati savarsit o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite, inclusiv cu concedierea disciplinara.

 37. Buna ziua,
  Am si eu o mica intrebare.In data de 15.03.2012 mi-a depus demisia de la locul actual de munca cu preaviz de 15 zile,ceea ce ar inseamna ca pe data de 30.03.2012 munca mea in acesta institutie se va sfarsi,insa astazi am fost anuntata de doamna director ca va trebui sa ma prezint la servici si in data de 31.03.2012(fiind tura mea).Mentionez ca pe nota de lichidare a fost trecuta data de 30.03.2012.Trebuie sa ma prezint in data de 31.03.2012 la munca?

  • Nu trebuie sa va prezentati la munca in data de 31 martie 2012. Inteleg ca aveti functie de executie si in contractul individual de munca aveti un preaviz de 15 zile calendaristice, ceea ce inseamna ca de la data cu care s-a inregistrat cererea de demisie trebuie sa efectuati un preaviz de 15 zile calendaristice.

   • buna,
    mi`am trimis demisia prin mail pt ca personalul firmei este in alt oras…cu data de 24.06 si am primit acum 2 zile confirmare ca mi s`a aprobat demisia cu data de 01.07. trebuie sa stau pana pe 20 in preaviz sau 20 de zile de la data scrisa pe demisie?
    multumesc

    • Demisia este un act juridic unilateral. Demisia nu este supusa aprobarii.
     Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Notificarea de incetare prin demisie catre angajator trebuie sa fie preavizata. Ex: Mentionez ca efectuez un preaviz de 15/30 zile calendaristice* sau 20/45 zile lucratoare** de la data de ______________pana la data de ___________________.
     Legenda:
     *15/30 zile calendaristice* Potrivit art. 79 alin. (4) din Codul muncii, termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
     **20/45 zile lucratoare** Potrivit art. 81 alin.(4)Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
     Pentru ca demisia este un act juridic unilateral care trebuie supus comunicarii ea isi produce efectele numai in masura in care a fost notificata angajatorului.
     Conform Art. 81 alin.2 din Codul Muncii:
     “Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.”
     In cazul dumneavoastra contractul individual de munca inceteaza dupa indeplinirea termenului de preaviz, mai exact dupa 20 de zile lucratoare de data comunicarii prin e-mail.

     • Vreau sa imi depun demisia dar de la secretariat mi s-a spus ca toata lumea este in concediu si nu stie cine sa o preia…eu nu pot sa o las la secretare fara un nr de inregistrare si nici sa astept pana pe 10 septembrie…ce pot sa fac in cazul asta.Mentionez ca pe 24.08.2012 ies din perioada de crestere copil.

     • Conform Art. 81 din Codul Muncii prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, după implinirea unui termen de preaviz. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia, iar angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
      Termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
      Pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
      Daca demisia este un drept al salariatului, preavizul este un drept al angajatorului, ceea ce ii da rezerva dreptul de a renunta sau nu la preaviz. Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
      Inteleg ca in momentul de fata dvs. sunteti in concediu de crestere si ingrijire copil, ceea ce inseamna ca mai intai trebuie sa faceti cerere de reluare a activitatii si tot cu aceeasi data veti intocmi si demisia, documente pe care le veti inregistra la secretariat sau le veti prezenta sefului direct.

Inapoi la inceput