Perioada de proba

Perioada de proba este un instrument pe care angajatorii il pot folosi pentru a verifica daca persoana angajata pe, langa competentele si aptitudinile enumerate in CV, detine si capacitatea de a se integra in echipa deja formata si de a se adapta valorilor si stilului de lucru al companiei.

Conform art. 17, alin 3. din Codul Muncii, persoana selectata in vederea angajarii va trebui sa cunoasca durata perioadei de proba. Angajatorul si angajatul pot negocia durata perioadei de proba la incheierea contractului individual de munca, tinand cont de limitele legale:

Art. 31 (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.”

Durata perioadei de proba a cunoscut modificari odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii. Potrivit noilor reglementari, angajatorul poate dispune de o perioada de proba de maxim:

 • 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie (fata de 30 de zile cat era prevazuta anterior);
 • 120 de zile pentru functiie de conducere (fata de 90 de zile cat era prevazuta anterior).

In ceea ce priveste perioada de proba a persoanelor cu handicap, legea nu a suferit modificari. In continuare, perioada de proba a persoanelor cu handicap ramane obligatorie si este de maxim 30 de zile calendaristice.

Un lucru important de mentionat este ca pe parcursul perioadei de proba, atat angajatorul cat si angajatul pot dispune incetarea contractului individual de munca printr-o notificare prealabila, fara a fi nevoie de preaviz si fara necesitatea vreunei motivari.

Perioada de proba se considera vechime in munca iar pe parcursul acesteia angajatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Angajatorul nu poate stabili mai multe perioade de proba pentru acelasi angajat, pe aceeasi functie. Numai in cazul in care angajatul este promovat, angajatorul poate dispune de o noua perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor specifice noului post ocupat.

Spre deosebire de vechiul Cod al Muncii, care interzicea angajarea succesiva a mai mult de 3 persoane pe perioada de proba pe acelasi post, noul Cod al Muncii permite angajarea succesiva perioada de proba a mai multor perosoane pe acelasi post, pe o perioada de maxim 12 luni.

In cazul contractelor individuale de munca incheiate pe perioada determinata, perioada de proba este de maxim :

 • 5 zile lucratoare in cazul in care contractul individual de munca este incheiat pe o perioada mai mica de 3 luni;
 • 15 zile lucratoare in cazul in care contractul individual de munca este incheiat pe o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
 • 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
 • 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

In cazul contractelor individuale de munca realizate prin agent de munca temporara*, durata perioadei de proba nu poate fi mai mare de:

 • 2 zile lucratoare, pentru contracte de munca temporara incheiate pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
 • 5 zile lucratoare, pentru contracte de munca temporara incheiate pentru o perioada cuprinsa intre 1 luna si 3 luni;
 • 15 zile lucratoare, pentru contractele de munca temporara incheiate pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
 • 20 de zile lucratoare, pentru contracte de munca temporara incheiate pentru o perioada mai mare de 6 luni.

* Agentul de munca temporara este o persoana juridica autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei sociale care incheie contracte de munca temporara cu anumite persoane pe care le pune la dispozitia societatilor aflate in cautare de forta de munca.

Adauga comentariu nou

Current day month ye@r *

19 comentarii

 1. Buna seara! va rog , daca se poate , sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Sunt un angajat calificat , cu studii superioare si la angajare am primit un contract pe durata determinata cu un salariu brut de 750 lei. Din nefericire am semnat acel contract si acum vreau sa plec in alta parte unde am salariul de 1000 lei. Nu stiu daca este bine sa plec fara sa anunt, care sunt consecintele??? Precizez ca a trecut o luna de la semnarea contractului! Va multumesc anticipat! Astept raspuns!

  Răspunde
  • Decizia privind modul de incetare a contractului individual de munca (demisie sau acordul partilor) va apartine.
   Contractul dumneavoastra individual de munca pe perioada determinata poate inceta de drept la data expirarii termenului prevazut in contract sau poate inceta si prin demisie comunicata de catre dumneavoastra inainte de expirarea termenului si, bineinteles, dupa efectuarea perioadei de preaviz mentionata in contract.
   Angajatorul nu are dreptul sa refuze demisia.
   Art. 81 din Codul Muncii prevede:
   (1)Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
   (2)Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
   Una dintre obligatiile dumneavoasta este de a respecta prevederile cuprinse in contractul dumneavoastra individual de munca, adica durata de preaviz. Va rog sa verificati in contractul dumneavostra de munca (exemplarul angajatului) si la capitolul “L. Alte clauze” trebuie sa fie mentionat termenul de preaviz:
   c). perioada de preaviz în cazul demisiei este de__zile lucrătoare, conform Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata sau Contractului colectiv de muncă aplicabil.

   Pe durata preavizului angajatorul isi mentine dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. Daca dumneavoasta in perioada de preaviz nu va prezentati la serviciu, absentand nemotivat, savarsiti o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite, inclusiv cu concedierea disciplinara.

   Răspunde
 2. Buna ziua!
  Lucrez de 6 luni intr-un salon de infrumusetare.Acum 3 luni mi-a fost dat sa semnez un contract de munca in care se specifica perioada de proba ca fiind de 90 de zile.Azi,(dupa 3 luni de la semnatura mea) mi-a fost dat sa semnez inca o data un contract in care scria ca as incepe activitatea de maine.Adica de 6 luni sunt tinuta in proba???

  Răspunde
  • Inteleg ca aveti incheiat un contract individual de munca pe durata determinata.
   Perioada de proba este mentionata in contractul dumneavoastra individual de munca si in aceasta perioada reprezinta o modalitate de verificare a aptitudinilor profesionale de catre angajator.

   Art. 85 din Codul muncii, republicat, prevede ca salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
   a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
   b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
   c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
   d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

   Potrivit art. 32 din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase. Perioada de proba constituie vechime in munca.

   Răspunde
 3. Daca am intrerupt somajul si am semnat un contract de munca cu perioada nedeterminata dar cu perioada de proba de 90 zile ,mai pot beneficia de indemnizatia de somaj la sfarsitul perioadei de proba,in cazul in care angajatorul considera ca nu corespund postului?

  Răspunde
 4. am fost angajat prin transfer la o societate care a inchiriat niste facilitati de la cfr. am incheiat un contract de munca cu noul angajator, care culmea a inserat o perioada de proba. la implinirea termenului de 90 de zile m-a dat afara ca nu corespund. mentionez ca transferul prevede preluarea personalului cu toate drepturile si obligatiile ce degurg din vechile CIM-uri si contractul colectiv. noul angajator avea dreptul sa imi impuna preluarea cu perioada de proba? ce pot sa fac?

  Răspunde
  • Daca s-a incheiat un contract individual de munca cu noul angajator din punctul meu de vedere nu a fost un transfer. Trebuie sa va interesati daca a fost intr-adevar un transfer al unitatii catre un alt angajator. Aveti o informare in acest sens?
   Codul Muncii prevede:
   „Art. 173:
   (1)Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
   (2)Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.”
   Dumneavoastra aveti un exempar al contractului individual de munca incheiat cu noul angajator si puteti verifica (perioada de proba mentionata, salariul, zile de concediu…etc). Avand in vedere ca s-a incheiat un nou contract individual de munca, noul angajator a prevazut o perioada de proba conform prevederilor legale.

   Răspunde
  • deci. am lucrat la o statie cfr. statia respectiva si lina aferenta a fost inchiriata unei societati private. aceasta printr-un protocol s-a obligat sa preia personalul deservent cu toate drepturile ce degurg din CIM si CCM. insa a doua zi a incheiat contracte de munca noi cu angajatii – cu perioada de proba stipulata si nu negociata. de asemenea, nu am fost informat de aceasta clauza… si ca peste tot ni s-a spus semnati sau plecati. mai mult , s-a facut o evaluare la care eu si alti 3 colegi am obtinut acelasi punctaj. numai eu am fost dat afara. mai pot face ceva?

   Răspunde
  • Lucrati asa cum este mentionat in contractul individual de munca la capitolul H- Durata muncii. Perioada de proba reprezinta o modalitate de verificare a aptitudinilor prefesionale.Cu siguranta este o neintelegere in cazul dumneavoastra. Este imposibil sa lucrati in perioada de proba altfel decat este mentionat in contractul dumneavostra individual de munca. Va recomand sa verificati documentele contractuale primite (exemplarul dumeavoastra) pentru a verifica timpul de lucru care este mentionat la capitolul H Durata muncii.
   Daca nu mai aveti documentele contractuale semnate cu angajatorul, puteti sa solicitati, prin cerere scrisa, sa va elibereze copii conforme cu originalul ale documentelor contractuale aflate la dosarul de personal de la sediul angajatorului.

   Răspunde
 5. Buna ziua, dintr-o regretabila eroare, in CIM-ul pe copmaia noastra nu este specificata perioada de proba. Este obligatoriu? Ce trebuei facut in acest sens pentru a rectifica eroarea.

  Cu stima.

  Răspunde
  • Art 31 din Codul Muncii, prevede ca la incheierea contractului de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Deci este stabilita o limita maxima, nu un termen fix de zile calendaristice. Termenul stabilit este acela mentionat in contractul individual de munca al salariatului. Daca s-a omis sa se mentioneze perioada de proba, la intocmirea contractului de munca, recomand intocmirea unui act aditional dar, atentie!!!!… perioada de proba sa nu depaseasaca termenul maxim legal. Exemplu: Daca salariatul cu functie de executie are data angajarii 01.09.2012 perioada de proba este de cel mult 90 de zile de la data angajarii. Perioada de proba nu trebuie sa depaseasca intervalul 01.09.2012-29.11.2012.
   Art. 31 Codul Muncii
   (1)Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

   Art. 32 Codul Muncii
   (1)Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decât o singura perioada de proba.
   (2)Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba în situatia în care acesta debuteaza la acelasi angajator într-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea într-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

   Răspunde
 6. Daca in timpul perioadei de proba am produs o dauna materiala sunt pasibil de plata? Mentionez ca in contract este prevazut un curs de calificare (care de fapt se va termina mult dupa perioada de proba); dauna am produs-o din lipsa de informatii.

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Art. 31 din Codul Muncii prevede:
   (4)Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
   Dumneavoastra beneficiati in perioada de proba de toate drepturile si obligatiile prevazute in legislatia muncii, contract colectiv de munca aplicabil, regulament intern si asa cum sunt prevazute in contractul individual de munca incheiat cu angajatorul.
   In cazul dumneavoastra se va declansa un conflict de munca si incercati rezolvarea prin buna intelegere cu angajatorul avand in vedere ca s-a agreat la semnarea contractului individual de munca sa beneficiati de un curs de calificare si cu siguranta au fost prevazute conditii de genul: la incetarea contractului de munca din initiativa salariatului determina obligarea salariatului la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca sau contractului de munca in cazul dumneavoastra.

   Daca nu se rezolva pe cale amiabila, litigiul va fi supus rezolvarii judecatoresti.

   Răspunde
 7. Angajatul in perioada de proba daca notifica angajatorul precum ca inceteaza colaborarea cu data x , dupa data x angajatorul gaseste lipsuri in gestiune. Se mai pune la plata angajatul din perioada de proba?

  Răspunde
  • In acest caz s-a declansat un conflict de munca. Incercati rezolvarea prin buna intelegere cu angajatul, avand in vedere ca salariatul a semnat si contract de garantie (mentionati de lipsuri in gestiune).
   Daca nu se reuseste rezolvarea amiabila cu angajatul, litigiul va fi supus rezolvarii judecatoresti.

   Răspunde
 8. Buna seara.
  In cazul in care sunt angajat cu contract pe o perioada de proba,si lucrez doar 1 saptamana la firma respectiva,am dreptul la 25% din salariu ?
  Multumesc.

  Răspunde
  • Art. 31 din Codul Muncii prevede:
   (4)Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute în legislatia muncii, în contractul colectiv de munca aplicabil, în regulamentul intern, precum si în contractul individual de munca.

   Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca, fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
   Dumneavoastra beneficiati de salariul stabilit in contractul dumneavostra individual de munca, proportional cu perioada lucrata in luna.

   Răspunde
Inapoi la inceput