De cate zile de concediu de odihna beneficiaza salariatul cu fractiune de norma?

10 sau 20 de zile de concediu de odihna? Este o intrebare cu care, probabil, multi dintre noi ne-am confruntat atunci cand am intocmit pentru prima data un contract individual de munca pentru salariatii cu fractiune de norma.

Codul Muncii instituie o durata minima a concediului de odihna de 20 de zile lucratoare. Aceasta durata poate fi negociata cu precizarea ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Atentie! Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna  anual.

Notiunea de salariat cu fractiune de norma

Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru in cazul  unui salariat cu norma intreaga, comparabil. Numarul de ore normale de lucru  in cazul unui salariat cu norma intreaga este de regula de  8 ore/zi, de 40 de ore pe saptamana.

Asadar, durata muncii unui salariat cu fractiune de norma se va raporta la durata saptamanala sau lunara, nu la durata zilnica. Numarul de ore saptamanale pe care le presteaza salariatul cu fractiune de norma trebuie sa fie inferior celor 40 de ore pe saptamana. In acest sens, programul salariatului poate sa nu fie zilnic.

Atat Codul Muncii cat si Ordinul 64/2003 care stabileste modelul-cadru al contractului individual de munca nu mai prevad  obligativitatea incheierii unui contract cu o durata de cel putin 2 ore/zi. Prin urmare, nu contravine prevederilor legale situatia in care un salariat ar fi angajat cu fractiune de norma doar pentru o ora.[1]

De cate zile de concediu de odihna beneficiaza salariatul cu fractiune de norma?

Prin Ordonanta de urgenta nr. 65/2005 a fost abrogat alin. 4 al art. 140 din Codul Muncii care stabilea ca durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.

Potrivit prevederilor art. 106 alin.1 din Codul Muncii “Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.”

De asemenea, art. 7 din Directiva nr. 2003/88/CE transpusa in legislatia nationala garanteaza dreptul oricarui lucrator la un concediu anual platit de cel putin patru saptamani.

In consecinta, un salariat care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca pe timp partial beneficiaza de cel putin 20 de zile de concediu de odihna.[1]  Al. Atanasiu, M. Volonciu, L. Dima, O. Cazan,  Codul Muncii. Comentariu pe articole, p. 523

Adauga comentariu nou

Current day month ye@r *

9 comentarii

 1. Buna ziua,

  Nu imi este foarte clara aceasta speta. Ati mentionat art. 106, alin 1 unde se specifica ca salariatii incadrati cu CM cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, si tinand cont de abrogarea alin 4, art 140, salariatii cu timp partial ar beneficia de 20 de zile de concediu de odihna, dar daca analizati alin 2 din art 106 se specifica ca drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, deci se aplica inca regula proportionalitatii.
  Nu am dreptate?

  Răspunde
 2. Buna ziua,

  Daca sunt angajata cu 6 ore pe zi / 5 zile pe saptamana la o agentie de turism, care sunt zilele de concediu la care am dreptul pe an ? Astept cu interes raspunsul dvs!

  Răspunde
  • “Art. 145 din codul Muncii prevede:
   (1)Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
   (2)Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste în contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata într-un an calendaristic.”

   Dumneavoastra va desfasurati activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial de 6 ore si beneficiati de un concediu de odihna anual de minim 20 de zile lucratoare si se va acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
   Ex: Daca dumneavostra va desfasurati activitatea in baza unui contract individual de munca cu timp partial de 6 ore, durata anuala a concediului de odihna este cea mentionata in contractul de munca.
   Dumneavoastra daca lucrati 6 luni intr-un an calendaristic, beneficiati prin aplicarea stricta a regulii proportionalitatii cu activitatea prestata in an.
   Daca aveti in contractul individual de munca mentionate 24 zile lucratoare/12 luni = 2 zile/ luna.
   Lucrand doar 6 luni beneficiti de 12 zile de concediu de odihna.
   6 luni lucrate * 2 zile/luna = 12 zile cuvenite
   Baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului se va raporta la nivelul veniturilor negociate contractual.

   Răspunde
  • Art. 145 din Codul Muncii prevede:
   (1)Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
   (2)Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste în contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata într-un an calendaristic.

   Salariatul care isi desfasura activitatea in baza unui contract individual de munca , va beneficia de un concediu de odihna anual de minim 20 de zile lucratoare si se va acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

   Ex: Un salariat care isi desfasura activitatea in baza unui contract individual de munca, durata anuala a concediului de odihna (mentionata in contract) este de 24 de zile lucratoare. Acest salariat daca lucreaza 6 luni intr-un an calendaristic, va beneficia prin aplicarea stricta a regulii proportionalitatii cu activitatea prestata in an.
   24 zile lucratoare/12 luni = 2 zile/ luna. Lucrand doar 6 luni va beneficia de 12 zile de concediu de odihna. 6 luni lucrate * 2 zile/luna = 12 zile cuvenite
   Baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului se va raporta la nivelul veniturilor negociate contractual.

   In cazul incetarii contractului individual de munca, vor fi aplicabile dispozitiile din Codul muncii care stabilesc modalitatea in care se poate compensa in bani neefectuarea concediului in baza art. 146 alin. (4) din Codul muncii, potrivit caruia compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
   „Art. 146
   (4)Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.”

   Răspunde
  • Buna ziua,

   Conform prevederilor Codului Muncii Republicat, art. 106, alin. 1 „Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.”

   Prin abrogarea alin. 4 de la art. 140 din Codul Muncii din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) prin OUG 65/2005, care prevedea ca „Durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat”, salariatul incadrat in baza unui contract individual de munca cu timp partial, va beneficia de concediu de odihna integral, la fel ca si salariatul incadrat cu norma intreaga.

   Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare atat pentru salariatii cu norma intreaga cat si pentru cei cu fractiune de norma. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

   Răspunde
    • Nu chiar, depinde cand vrei sa iti iei concediul. Ori iei cele 20 de zile in acelasi timp de la toate cele 12 societati si stai acasa linistita. Ori iei, sa zicem, de la una singura si la aia nu muncesti in luna respectiva, dar lucrezi la celelalte 11. Ori sa ziceam iei de la 11 din ele concediu si muncesti la a 12-a. Iar intre varianta 2 si 3 mai sunt cateva variante, te las pe tine sa le descoperi.

     Răspunde
Inapoi la inceput