Cum se calculeaza indemnizatia de concediu de odihna?

Pe langa repausul zilnic, saptamanal si sarbatorile legale, orice angajat are dreptul la concediu anual de odihna platit, de minin 20 de zile lucratoare. Din acest articol vei afla care sunt cele mai importante prevederi legale referitoare la concediul de odihna si la modalitatea de acordare a indemnizatiei de concediu de odihna.

Durata concediului de odihna

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Orice act prin care se urmareste cesiunea, renuntarea sau limitarea acestui drept este nul in temeiul art. 38 din Codul Muncii.

Durata minima a concediului de odihna  anual este de 20 de zile lucratoare.

Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Atentie! Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Modul de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de muncaIndemnizatiile si sporurile cu caracter permanent pot fi: indemnizatia de conducere, sporul de vechime, sporul de fidelitate, etc.

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute mai sus din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

In situatia in care in care salariatul a avut contractul individual de munca suspendat in ultimele 3 luni  anterioare lunii in care efectueaza  concediul de odihna, baza de de calcul  a indemnizatiei  corespunzatoare concediului de odihna nu va fi diminuata deoarece, confom prevederilor art. 150 alin.1 si 2 din Codul Muncii, se vor lua in calcul drepturile salariale cuvenite angajatului, prevazute in contractul individual de munca.

Aceeasi interpretare este valabila si in situatia in care salariatul s-a aflat in concediu fara plata in ultimele 3 luni  anterioare lunii in care efectueaza concediu de odihna.

In situatia in care in ultimele 3 luni anterioare efectuarii concediului de odihna salariatul a beneficiat de o majorare a drepturilor salariale (salariul de baza, sporurile si indemnizatiile cu caracter permanent), se considera ca este gresit sa se includa venitul salarial anterior majorarii salariale intervenite in media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul de odihna. In acest caz ar rezulta o indemnizatie de concediu mai mica decat salariul de baza, sporurile si indemnizatiile cu caracter permanent cuvenite salariatului pentru perioada aferenta  concediului de odihna, si ar fi incalcate prevederile art. 150 alin.1 din Codul Muncii republicat.[1]

In ce caz se restituie indemnizatia de concediu de odihna?

Concediul de odihna se va  efectua proportional cu durata activitatii. In situatia in care se acorda concediul in intregime, in cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte de sfarsitul anului, salariatul va fi obligat sa restituie indemnizatia aferenta concediului de odihna efectuat in plus. Conform art. 256 alin.(1) din Codul Muncii  “ Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.”

Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

Doar in cazul incetarii contractului individual de munca este permisa compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.


[1] Codul Muncii modificat si republicat 2011, Analize si solutii, Razvan Gabriel Cristescu, Cristina Cristescu, Hamangiu 2011.

Adauga comentariu nou

Current day month ye@r *

36 comentarii

 1. Mod de calcul indemnizatie concediu de odihna.
  Lunar beneficiez de spor conditii grele proportional cu timpul efectiv lucrat.
  Acest spor este mentionat in CIM fara a se preciza daca este spor permanent sau temporar.
  Conform CM art.150, alin. (1) “Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
  (2)Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
  Intrebare: la calculul indemnizatiei de CO, se iau in calcul si sumele reprezentand sporul de conditii grele de care am beneficiat in cele 3 luni anterior plecarii in CO?
  Exemplu:
  1753 + 89(spor conditii grele)=1842
  1753 + 89(spor conditii grele)=1842
  1753 + 89(spor conditii grele)=1842
  care din sume se iau in calcul? 1753 sau 1842?
  Fac inca o data precizarea faptul ca in CIM este mentionat spor conditii grele 10% proportional cu timpul efectiv lucrat.
  In Normele de aplicare a L.263/2010-anexa nr.15, acest spor este mentionat ca fiind spor permanent.
  Va multumesc.

  Răspunde
 2. Ce se intelege prin sporuri permanente, daca un angajat are spor doar intr-o luna si este adaugat la salariul din luna respectiva, cind se calculeaza media pentru concediul de odihna se ia in calcul si acest spor. Mai precis in calculul concediului de odihna se ia salariul realizat din lunile anterioare sau salariul de incadrare.Unele sporuri sint numai in anumite luni si atunci cum se ia in considerare acest spor permanent. Va multumim.

  Răspunde
  • BUna ziua,

   Conform prevederilor Codului Muncii, art. 150, alin. (1) “Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
   (2)Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
   (3)Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.”

   Conform prevederilor Ordinului nr. 64 din 28 februarie 2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 139 din data de 4 martie 2003, CAPITOLUL J: Salarizare..
   1.Salariul de bază lunar brut: …lei
   2.Alte elemente constitutive:
   a)sporuri … ;
   b)indemnizaţii … ;
   b1)prestaţii suplimentare în bani …….;
   b2)modalitatea prestaţiilor suplimentare în natură ………..;
   c)alte adaosuri ….’’

   In ceea ce priveste calculul indemnizatiei aferente concediului de odihna, notiunea de ‘’indemnizatii si sporuri permanente’’ include indemnizatia de conducere, sporul de vechime, fidelitate, etc, care se cuvin pentru perioada respectiva si care sunt evidentiate in contractul individual de munca.

   Nu se iau in calcul indemnizatiile si sporurile cu caracter temporar, ocazional cum ar fi primele, spre exemplu.

   Angajatorul va calcula media zilnica a salariilor cuvenite pe ultimele 3 luni anterioare lunii in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna. In acest sens, salariul reprezinta salariul de baza la care se adauga indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite in perioada respectiva.

   Se calculeaza salariul cuvenit pentru perioada in care salariul beneficiaza de concediu de odihna.

   Se va face o comparatie intre cele doua situatii si se va acorda dreptul care este mai avantajos pentru salariat, deoarece indemnizatia de concediu de odihna, nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent prevazute in contractul individual de munca, cuvenite pentru perioada in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna.

   Răspunde
 3. Am si eu o intrebare:daca am incheiat perioada contractuala de un an si nu am beneficiat de nicio zi de concediu de odihna nu ar trebui ca sa primesc banii pe concediu?

  Răspunde
  • Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
   Art. 146 alin.(4) din Codul Muncii prevede:

   “Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
   Art. 146 (4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”

   Daca contractul dumneavostra individual de munca a incetat, dumneavostra beneficiati de compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate.

   Răspunde
 4. buna ziua,

  am fost salariata 32 ani, la acelasi loc de munca; anul trecut am lucrat pana pe 20.03.2012, cand am intrat in concediu medical; pe 18.01.2013, m-am pensionat de invaliditate.
  am solicitat angajatorului plata integrala a concediului de odihna pe 2012 si a primei de vacanta de 350 lei prevazuta in contractul colectiv de munca; daca pentru concediul de odihna , cred ca temeiul legal este Directiva Europeana pe care a-ti mentionat-o in raspunsuri, intrebarea mea este daca prima de vacanta mi se cuvine integral sau fractionat cu timpul lucrat;

  Răspunde
 5. sunt angajat la o firma din data de 01. 04 2006 iar pana in prezent nu am beneficiat de concediu de odihna platit patronul invocand dierse motive,ba ca avem mult de lucru ba ca o sa ni-l plateasca la anu si uite asa atrecut vremea si el n-a platit nimic.Anul trecut aspus ca ni-l plateste in decembrie,in decembrie i-am cerut banii mi-a spus ca nu are si oricum nu poate sa ma plateasca pe toti anii astia (legal).Ce pot sa fac? Cui sa ma adresez?Nu vreau sa-i fac rau dar totusi sunt banii mei.Va rog sa-mi dati un sfat.Va multumesc

  Răspunde
  • Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144, alin. 1 din Codul Muncii). Art. 38 din Codul Muncii instituie interdictia salariatilor de a renunta la drepturile ce le sunt recunoscute de lege. Potrivit prevederilor art. 39, alin. 1 din Codul Muncii, printre drepturile pe care salariatul le are, este si dreptul la concediu de odihna anual platit. Acest drept este garantat si de Constitutia Romaniei la art. 41, alin. 2.

   Conform prevederilor art. 40 alin. 2, lit. c din Codul Muncii angajatorului ii revine obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

   Durata minima a concediului de odihna este de minim 20 de zile lucratoare, conform prevederilor art. 145 alin. 1 din Codul Muncii insa durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, acordandu-se proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

   Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, tocmai pentru ca salariatul sa-si refaca forta de munca prin intermediul concediului de odihna (art. 146 din Codul Muncii).

   Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute mai sus, din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Angajatorul are obligatia sa plateasca indemnizatia de concediu de odihna cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu (art. 150 din Codul Muncii).

   In concluzie, obligatia de plata a indemnizatiei aferente concediului de odihna este o obligatie legala, iar dificultatile financiare ale societatii nu pot exonera societatea de indeplinirea obligatiilor ce ii revin.
   Pentru recuperarea prejudiciului, va puteti adresa Inspectiei Muncii care, in domeniul relatiilor de munca, controleaza stabilirea si acordarea drepturilor cuvenite salariatilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca. Inspectorii de munca pot sa dispuna angajatorului masuri, in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate sau sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni prevazute de legislatia in vigoare.

   De asemenea, il puteti actiona in judecata pe angajator, adresandu-va tribunalului in a carui circumscriptie aveti domiciliul sau locul de munca conform art. 210 din Legea nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 625 din data de 31 august 2012.

   Răspunde
 6. este normal daca esti in concediu medical timp de 30 de zile intr-un an sa ti se retina din concediul de odihna 2 zile?(lucrez la o firma privata)
  Multumesc.

  Răspunde
  • Conform prevederilor Codului Muncii din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) Republicare, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 345 din data de 18 mai 2011, art. 145, alin.(1) »Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
   (2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.”

   Insa, potrivit unei jurisprudente constante a Curtii, dreptul acordat fiecarui lucrator la concediu anual platit (de cel putin patru saptamani, art. 7 alin. 1 din Directiva 2003/88) trebuie considerat un principiu al dreptului social al Uniunii de o importanta deosebita de la care nu se poate deroga (Hotararea din 20 ianuarie 2009, Schultz Hoff si altii, C 350/06 și C 520/06, Rep., p. I 179, punctul 54). Acest drept se acorda fiecarui lucrator indiferent de starea de sanatate.

   Curtea a statuat ca, in ceea ce ii priveste pe lucratorii aflati in concediu medical prescris in mod legal, un stat membru nu poate conditiona dreptul la concediu anual platit conferit de Directiva 2003/88 tuturor lucratorilor de obligatia de a fi lucrat efectiv in perioada de referinta stabilita de statul mentionat (Hotararea Schultz Hoff si altii, punctul 41, si Hotararea din 24 ianuarie 2012, Dominguez, C 282/10, punctul 20).

   Potrivit aceleiasi jurisprudente, rezulta ca articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

   Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

   In concluzie, potrivit jurisprudentei Curtii de justitie a Uniunii Europene, perioada de concediu medical nu diminueaza concediul de odihna. Salariatul care s-a aflat in concediu medical, beneficiaza de un drept la concediu anual platit la fel ca un lucrator in activitate.
   Instantele din statele membre, in cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate pot adresa Curții intrebari cu privire la interpretarea dreptului Uniunii. Instanta nationala are obligația de a solutiona cauza conform deciziei Curtii, aceasta decizie a Curtii este obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt sesizate cu o problema similara.

   Răspunde
 7. Buna ziua,
  Dupa 20 de ani lucrati,si doi ani pauza,m-am angajat la o unitate cu 6 ore la program.In CIM ,s-a prevazut CO de 21 de zile si va rog sa-mi spuneti daca este corect,
  Multumesc!

  Răspunde
  • Da, este corect. Durata minima anuala legala a concediului de odihna este de 20 zile lucratoare.

   “Art. 145 din codul Muncii prevede:
   (1)Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
   (2)Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste în contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata într-un an calendaristic”

   Răspunde
  • Prin OUG 65/2005 a fost abrogat alin. 4 al art.140 din Codul Muncii, care prevedea ca durata concediului de odihna anual pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat. Astfel salariatul cu timp partial beneficiaza de concediu de odihna integral, intocmai ca un salariat cu norma intreaga.

   Confom prevederilor Codului Muncii, perioada minima pe concediu de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. In lipsa unui contract colectiv de munca aplicabil care sa prevada drepturi suplimentare, in cazul dumeavoastra stabilirea unui numar este de 21 de zile de concediu de odihna anual, este in concordanta cu prevederile legale.

   Răspunde
 8. Imi spuneti va rog,nu mai este concediul de odihna minim 21 zile ca si pana acuma?(pentru ca era valabil CCMN)Si daca acuma minimi e 20 zile la contractele care au trecute 21 zile,din anii trecuti cum pot trece la 20 zile?

  Răspunde
 9. Te rog ajutama si pe mine cu un raspuns .Eu sunt asistent maternal si pe fluturas am mai multe rubrici cu salariu si anume Salariu de baza-975 ; Salariu de baza cf. Legii285/2010-841 ; salariu de baza cf.OUG19/2012-908 As dori sa stiu dupa care salariu se calculeaza CO ,acestea fiind sumele care le-am avut in ultimele 3 luni inainte de concediu iar directia mia dat 815 indemnizatie de concediu pe 27 zile.

  Răspunde
  • Ne pare rau pentru ca nu va putem oferi un raspuns. Salariul dvs. este platit din fonduri publice iar calculul salariilor personalului platit din fonduri publice nu intra in aria noastra de activitate.

   Răspunde
 10. am lucrat anul asta pana in luna septembrie inclusiv ( 9 luni ) la program de 6 ore 6 luni si program de 9 ore 3 luni, as dori sa stiu cate zile am dreptul la concediu, va multumesc !!!

  Răspunde
  • Regula proportionalitatii duratei concediului de odihna cu timpul de lucru efectiv nu mai este in vigoare.

   Art. 145 din codul Muncii prevede:
   (1)Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
   (2)Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

   Salariatul care isi desfasura activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial de 2 ore, va beneficia de un concediu de odihna anual de minim 20 de zile lucratoare si se va acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
   Ex: Un salariat care isi desfasura activitatea in baza unui contract de munca cu timp partial de 4 ore, durata anuala a concediului de odihna (mentionata in contract) este de 24 de zile lucratoare.
   Acest salariat daca lucreaza 6 luni intr-un an calendaristic, va beneficia prin aplicarea stricta a regulii proportionalitatii cu activitatea prestata in an.
   24 zile lucratoare/12 luni = 2 zile/ luna. Lucrand doar 6 luni va beneficia de 12 zile de concediu de odihna. 6 luni lucrate * 2 zile/luna = 12 zile cuvenite
   Baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului se va raporta la nivelul veniturilor negociate contractual.

   Răspunde
 11. in luna mai 2012 am avut 4 zile de co pe care am incasat 514 lei.venitul pe ultimile 3 luni a fost 6107 lei si au fost 63 de zile lucratoare deci 6107/63=96.93*4=388 lei
  nu se potriveste calculul cu suma primita

  Răspunde
 12. Cum se calculeaza indemnizatia de concediu in situatia urmatoare :
  Salariu de baza x
  Un contract punctual pe proiect in care esti pontat cu 2 ore/zi si platit cu 1/4 din salariul de baza. Restul de 6 ore/zi esti implicat in alte activitati in cadrul firmei (in pontaj apare luna de luna ca ai fost prezent 8 ore /zi dar veniturile provin doar din acel contract punctual pe proiect pentru cele 2 ore/zi).
  Dpdv legal care este algoritmul de calcul ?
  Multumesc !

  Răspunde
 13. Buna ziua,
  V-as ruga frumos sa-mi spuneti daca plata indemnizatiei de concediu se face o singura data sau in mai multe transe in cadrul unui an calendaristic. Concret, eu fac plata concediului de odihna o singura data, urmand ca zilele de concediu sa fie efectuate in mai multe transe, dar sunt persoane care-si iau uneori 2-3 zile doar. Mi s-a sugerat sa fac plata indemnizatiei de concediu in functie de nr.de zile efectuat.pe care urmeaza sa-l efectueze.Cred ca este ilogic, nefiind o societate cu personal fluctuant, dimpotriva. Caut un act normativ pentru a combate aceasta aberatie dar nu-l gasesc.
  Multumindu=va anticipat va asigur de inalta mea consideratie.

  Răspunde
  • Conform prevederilor normelor de aplicare a Codului Fiscal, aprobate prin HG 44/2004,

   “114. Indemnizaţiile aferente concediilor de odihnă se defalchează pe lunile la care se referă şi se impun cumulat cu veniturile realizate în aceste luni.

   113. Suma care reprezintă prima de vacanţă sau o parte din aceasta se cumulează cu veniturile de natură salarială ale lunii în care se plăteşte această primă”.

   Răspunde
 14. Buna. As dori sa va intreb si eu un lucru: am un salariu de 580 lei net lunar, 770 lei brut. as dori sa stiu si eu ce salariu o sa iau pe concediu si daca este adevarat ca acesta se plateste doar 75% din salariu net, asta in conditiile in care inclusiv dvs. ati subscris mai sus ca acesta nu poate fi mai mic decat salariul de baza. va multumesc

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Trebuie facuta o distinctie intre indemnizatia aferenta unui concediu de odihna, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca si indemnizatia de asigurari sociale de sanatate aferenta perioadei concediului medical (ex. pentru incapacitate temporara de munca ) al carei cuantum brut lunar se stabileste prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul, determinata ca medie a veniturilor lunare, din ultimele 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii ( art. 17 coroborat cu art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate).

   Răspunde
 15. Cum se calculeaza concediul de odihna pentru un cadru didactic (institutie publica), presupunand ca suntem in luna decembrie cand exista vacanta de iarna.
  Septembrie, 22 zile lucratoare: Salariul de incadrare 1558 lei/ salar brut 2026 lei /salar net 1442 lei
  Octombrie, 21 zile lucratoare: Salar de incadrare 1837 lei / salar brut 2130 lei / salar net 1511 lei
  Noiembrie, 22 zile lucratoare: salar de incadrare 1837 lei / salar brut 3013 / salar net 2113
  Decembrie, 16 zile lucrate, 4 concediu, 2 libere legal: salar de incadrare 1837.

  La cele 4 zile de concediu, indemnizatia include sporurile (exceptand cel de toxicitate din cate stiu si gradatia merit) ??
  Se scad din suma indemnizatiei, contrubutiile CAS, CASS si Somaj?

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Ne pare rau insa nu va putem ajuta cu aceasta informatie dat fiind ca nu oferim servicii de calcul salarial pentru angajatii din institutii publice.
   Va multumim pentru ca ne urmariti si speram sa gasiti utile celelalte materiale de pe blogul nostru.

   O saptamana frumoasa!

   Răspunde
 16. Buna ziua! As dori daca se poate sa imi scrieti :de ce suma ca indemnizatie de concediu odihna ,beneficiez ,in urma incetarii contractului de munca dupa 8 luni de activitate prestate integral si cea de-a 9-ua luna ca si concediu de odihna.Venitul meu net este de 1000lei

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Avand in vedere faptul ca nu nu avem toate informatiile, nu va putem spune cu exactitate care este cuantumul indemnizatiei de concediu de odihna la care sunteti indreptatit.

   In ceea ce priveste modul de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna, angajatorul va calcula media zilnica a salariilor cuvenite pe ultimele 3 luni anterioare lunii in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna. In acest sens, salariul reprezinta salariul de baza la care se adauga indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite in perioada respectiva.

   Se calculeaza salariul cuvenit pentru perioada in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna.

   In final, angajatorul va face o comparatie intre cele doua situatii si va acorda dreptul care este mai avantajos pentru salariat, deoarece indemnizatia de concediu de odihna nu poate avea un cuantum mai mic decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent prevazute in contractul individual de munca, cuvenite pentru perioada in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna.

   Conform prevederilor Codului Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este 20 de zile lucratoare. Totusi, durata efectiva a concediului de odihna de care beneficiaza un salariat se stabileste, prin negociere, in contractul individual de munca. Astfel, conform prevederilor contractului individual de munca, s-ar putea sa aveti dreptul la numar de zile de concediu anual platit mai mare de 20 de zile.

   De asemenea, concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic si se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa doar in cazurile expres prevazute de lege sau de contractul colectiv aplicabil.

   Angajatorul are obligatia sa acorde concediul de odihna pana la sfarsitul anului urmator, daca in anul calendaristic anterior salariatul nu a efectuat integral concediul de odihna la care avea dreptul.
   Daca pana la incetarea contractului individual de munca ati efectuat un numar de zile de concediu de odihna platit, mai mare decat numarul de zile la care aveati dreptul, angajatorul va poate solicita sa restituiti indemnizatia de concediu de odihna aferenta zilelor de concediu de odihna efectuate in plus, deoarece porivit prevederilor art. 256 din Codul Muncii Republicat, „salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie”.
   De asemenea, daca nu ati efectuat intregul concediu de odihna la care aveati dreptul, iar contractul dumneavoastra inceteaza, aveti dreptul la o compensare in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuat.

   Răspunde
 17. Cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul efectuat in plus, cea pecare angajatul este obligat sa o restituie? Un exemplu? Multumesc

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Conform prevederilor art. 142 alin. 2 din Codul Muncii, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

   In temeiul art 256 alin.1 din Codul Muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

   Efectuarea concediului de odihna anterior incetarii contractului individual de munca, conduce la concluzia ca salariatul trebuie sa restituie cota parte din indemnizatia de concediu de odihna proportional cu timpul nelucrat pana la sfarsitul anului calendaristic.

   Spre exemplu, un salariat a beneficiat de 15 zile de concediu de odihna. Avand in vedere ca acest drept se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, pana la data incetarii contractului individual de munca, salariatul respectiv ar fi trebuit sa beneficieze, spre exemplu, de 10 zile de concediu de odihna. In aceste conditii, salariatul respectiv, trebuie sa restituie indemnizatia de concediu de odihna aferenta celor 5 zile de concediu de odihna efectuate in plus.

   In acest sens, angajatorul va identifica lunile in care au fost efectuate in plus cele 5 zile de concediu de odihna si va retine suma aferenta acelor zile, de care a beneficiat salariatul.

   Răspunde
   • Buna ziua,
    Conform celor mentionate in raspunsurile dvs.:

    “In ceea ce priveste modul de calcul al indemnizatiei de concediu de odihna, angajatorul va calcula media zilnica a salariilor cuvenite pe ultimele 3 luni anterioare lunii in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna. In acest sens, salariul reprezinta salariul de baza la care se adauga indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite in perioada respectiva.
    Se calculeaza salariul cuvenit pentru perioada in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna.
    In final, angajatorul va face o comparatie intre cele doua situatii si va acorda dreptul care este mai avantajos pentru salariat, deoarece indemnizatia de concediu de odihna nu poate avea un cuantum mai mic decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent prevazute in contractul individual de munca, cuvenite pentru perioada in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna.”

    In cazul in care angajatorul efectueaza doar calculul pentru salariul cuvenit pentru perioada in care salariatul beneficiaza de concediu de odihna.si nu face si media pe 3 luni pentru a face o comparatie in avantajul salariatului, cum trebuie sa procedez?
    Am facut o sesizare iar raspunsul a fost urmatorul:
    “Cu privire la faptul ca in toate cazurile se acorda indemnizatia mai avantajoasa salariatului, facem precizarea ca atat in Codul Muncii cat si in Normele interne privind calculul indemnizatiei de concediu de odihna nu este prevazut a se acorda suma mai avantajoasa, singura mentiune este cea prevazuta la alin.1 art.150 din Codul Muncii: indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenita pentru perioada respectiva”.

    Răspunde
    • buna ziua. am nelamuriri in ce priveste prima de vacanta, sau banii de salariu.. in afara de salariul lunar , se da o prima de concediu? sau daca se plateste salariul in perioada in care am fost in concediu, nu se mai da acea prima? aici la noi asa se procedeaza si as vrea sa fiu informata inainte sa-mi spun parerea..
     si in situatia in care am fost angajata din octombrie anul trecut si vreau sa demisionez din decembrie anul acesta, in afara de salariu platit lunar, ar mai trebui sa primesc ceva bani? (prima de vacanta..) sau nu..
     multumesc frumos!

     Răspunde
     • Conform prevederilor Codului Muncii, art. 150, alin. (1) “Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
      (2)Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.”

      Acordarea unei primei de vacanta nu este obligatorie, cu exceptia situatiei in care exista un contract colectiv de munca care este aplicabil angajatorului dumeavoastra (contract colectiv de munca la nivel de unitate/ grup de unitati/ sector de activitate) care sa prevada ca pe langa indemnizatia de concediu de odihna sa fie acordata si o prima de vacanta.

      La incetarea contractului individual de munca, angajatorul trebuie sa va plateasca zilele de concediu de odihna la care aveati dreptul si pe care nu le-ati efectuat ( art. 146, alin. 4 din Codul Muncii).

   • Buna seara!
    Am si eu problema. Lucrez la o firma de pe 16.01.2012 si acum sunt in preaviz, maine este ultima zi de preaviz si am facut o cerere in care doresc sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuate aferente anului 2012 care sunt in nr. de 6 plus nr. de zile de concediu care imi revin pe anul 2013 pana la data de 12.02.2013, iar angajatorul mi-a spus ca nu poate sa imi plateasca zilele de concediu. Va rog ajutati-ma si invatati-ma ce trebuie sa fac.
    Va multumesc

    Răspunde
    • Va recomand sa intocmiti o cerere in care solicitati compensarea in bani a zilele de concediu cuvenite si neefectuate.
     Cererea o depuneti la registratura societatii pentru numar si data de inregistrare.
     Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
     Art.146 alin.(4) din Codul Muncii prevede: “Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor.
     Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”

     Daca contractul dumneavostra individual de munca a incetat, dumneavostra beneficiati de compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate.

     Răspunde
Inapoi la inceput