Criteriile de evaluare a performantelor angajatilor, discutate la conferinta “Legislatia muncii 2012”

Incepand cu luna mai, anul trecut, angajatorii trebuie sa modifice contractele individuale de munca si regulamentele interne, ca urmare a introducerii in Codul muncii a unor noi prevederi referitoare la criteriile de evaluare a performantei angajatilor.

Potrivit  noilor prevederi, angajatorii  trebuie sa stipuleze, atat in contractele de munca noi cat si in cele vechi si in regulamentul intern al companiei, criteriile pe baza carora va fi evaluata activitatea angajatilor. Introducerea acestor criterii in contractul de munca ingreuneaza procesul de evaluare pentru ca orice modificare adusa acestor criterii presupune realizarea unui act aditional la contractul de munca.

Mai mult, noile schimbari influenteaza si procesul de concediere. Astfel, angajatorul nu poate concedia un salariat pentru necorespundere profesionala, decat dupa evaluarea prealabila a acestuia.

Aceste modificari legislative, alaturi de modalitatea lor de punere in practica, au facut subiectul conferintei “Legislatia muncii 2012” din data de 15 februarie 2012, in parteneriat cu UCMS Group Romania.

Specialistii prezenti la conferinta au pledat pentru un proces de evaluare transparent, pe baza unor criterii clare, care sa nu ridice semne de intrebare in randul salariatilor.

Acestia au convenit ca legea aplica anumite constrangeri insa ofera o anumita libertate companiilor in a crea procese de evaluare specifice. Acest fapt reprezinta o provocare pentru dezvoltatorii de software-uri de evaluare a performantelor, care sunt nevoiti sa isi diversifice gama de produse, astfel incat ele sa corespunda unor nevoi din ce in ce mai variate.

Despre acest subiect a discutat  Daniel Militaru, Sales Manager in cadrul UCMS Group Romania, ce a incercat sa ofere un raspuns la intrebarea “Cum ar trebui sa fie un software de evaluare?”. Raspunsul poate veni, partial, din interiorul companiei, prin identificarea nevoilor si asteptarilor pe care aceasta le are de la procesul de evaluare. Pe langa aceste aspecte, este recomandat ca, inainte de a achizitiona o astfel de aplicatie, managerii de resurse umane sa se asigure ca aceasta are urmatoarele atribute:

  • este usor configurabila
  • este intuitiva;
  • poate comunica usor cu alte aplicatii externe;
  • este construita pe o platforma web;
  • poate genera cu usurinta rapoarte specifice, cu orice tip de date introduse;
  • permite monitorizarea cu usurinta a intregului proces de evaluare.

Prin urmare, nu se poate vorbi despre “cea mai buna aplicatie software de evaluare” ci de aplicatia care se poate plia pe asteptarile fiecarei companii.

Concluzia generala a evenimentului a fost ca noul Cod al Muncii reprezinta un cadru adecvat pentru realizarea unui proces obiectiv de evaluare a performantelor angajatilor. Insa, intrucat din acesta lipsesc aspecte importante legate de modalitatea de implementare, apar neclaritati legate de aplicarea criteriilor de evaluare. Aceeasi informatie incompleta pemite companiilor sa deruleze procese de evaluare unice, personalizate.

Daca doresti sa afli mai multe despre evaluarea performantelor conform noului Cod al Muncii si sa primesti alte sfaturi utile gratuit, aboneaza-te  la newsletter-ul nostru.

Adauga comentariu nou

Current day month ye@r *

Fara comentarii

Inapoi la inceput