Care sunt conditiile de acordare a concediului medical?

Concediul medical (denumit si concediu pentru incapacitate temporara de munca sau concediu de boala) este perioada in care, pe baza unui certificat medical, angajatul intrerupe activitatea normala de munca, din cauza starii de sanatate. In perioada concediului medical, angajatul nu i se mai acorda salariul insa primeste o indemnizatie lunara.

Pentru a putea beneficia de concediu medical si de indemnizatia de asigurari sociale de sanatate, angajatii trebuie sa indeplineasca, prin cumulare, urmatoarele conditii:

 • Sa aiba efectuat un stagiu minim de cotizare de 1 luna de zile, efectuat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical.

Se considera o luna de stagiu de cotizare si situatia in care, prin insumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, rezulta un numar de 22 de zile de stagiu de cotizare;

 • Sa prezinte adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul de zile de concediu medical avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
 • Sa fie prezenti la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, pentru verificarea prezentei de catre reprezentantii angajatorului. Acestia pot fi insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea prezentei se poate face numai in intervalul orar 8:00-11:00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat (conform modelului prevazut in anexa nr. 5 din normele de aplicare a OUG 158/2005).

Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile anual, socotita din prima zi de imbolnavire [ sursa: art. 13 alin. 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare].

Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.[ sursa art. 13 alin.2 din OUG 158/2005].

Exista si cazuri speciale in care durata concediului medical poate depasi numarul de zile indicat mai sus.  Despre aceste cazuri vom vorbi insa in articolele urmatoare.

Adauga comentariu nou

Current day month ye@r *

10 comentarii

 1. Buna Andreea,
  am beneficiat de concediu medical timp de 12 luni pentru o boala din categoria cod de indemnizatie 14. intrebarea mea este: mai pot beneficia de concediu medical acordat de catre medicul expert al asigurarilor sociale? Multumesc mult.
  21 ianuarie 2013

  Răspunde
 2. Buna, am si eu o intrebare, cat concediu medical poti lua in 12 luni,? sunt insarcinata in 7 luni, am avut 17 zile de la medicul de familie si 89 de zile de la medicu ginecolog, iar pt inca 30 de zile am fost la medicul expert, dar de la locul de munca spun ca trebuia sa fie 90 de zile cu tot cu zilele de la medicul de familie. puteti sa ma ajutati?
  multumesc

  Răspunde
 3. Buna ziua, eu zic ca am inteles partea cu:
  – media zilnica = nr. total venituri brute pe ultimile 6 luni impartit la nr. total de zile lucratoare din cele 6 luni .
  -apoi media zilnica inmultit cu procentul de boala ( in cazul meu 75% si 85% ) inmultit cu nr. de zile lucratoare din concediul medical. Acesta fiind indemnizatia bruta.
  Ce nu am inteles in schimb :
  1. din suma rezultata mai sus se scade 10,5% CAS inmultit cu 741 (repr. 35% din venitul mediu brut pe 2012 ) =78 lei
  2. si se mai scade si impozitul pe venit de 16% ? Acesta repr. suma care la final se ia in mana ?

  Răspunde
  • Asupra indemnizatiei aferenta concediului medical, se retin urmatoarele :

   – impozit pe venit in cota de 16%, conform prevederilor art. 42, alin. 1, lit. a din Codul fiscal, art. 55 alin. 2 , lit. k din Codul fiscal, pct. 68, lit. a, a VII-a liniuta din normele de aplicare a Codului fiscal;
   – contributia individuala de asigurari sociale de stat (10.5%) se datoreaza la nivelul valorii de 35% din castigul salarial mediul brut, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, conform art. 296^11 din Codul fiscal coroborat cu pct. 7 din normele de aplicare a Codului fiscal;
   – contributia individuala la asigurarile sociale pentru somaj (0,5%) conform prevederilor 296^4, alin.1. lit. o si art. 296^16, lit. c^6 din Codul fiscal, coroborat pct. 23, lit. r din normele de aplicare a Codului Fiscal. Conform pct. 23, lit. r din normele de aplicare a Codului fiscal, sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari pentru somaj, veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, care se supun platii contributiei de asigurare pentru somaj.
   – contributia de asigurari sociale de sanatate (0,5%) nu se datoreaza conform prevederilor art. 296^16 alin.1 lit. b si art. 296^17, alin.1 din Codul fiscal coroborat cu pct. 21 lit. a din normele de aplicare a Codului fiscal;

   Răspunde
 4. Buna ziua , am si eu o intrebare . Sunt in campul muncii de 32 de ani fara intrerupere. Luna aceasta (octombrie) din data de 02.10.2012 , mi-am schimbat angajatorul si implicit si venitul (de la 3800 lei am trecut la minim pe economie) . In data de 12.10.2012 m-am imbolnavit si am beneficiat de concediu medical (in care sunt si in prezent) . Intrebarea mea este ce salar o sa primesc luna care urmeaza pentru luna aceasta ( se va lua procent din minimul pe economie sau procent din ultimele 6 luni la care am avut contributia la stat) ? Trebuie sa astept mult pana incasez concediul medical ?? Multumesc , astept raspunsul dvs precum si un link de unde pot sa aflu informatii suplimentare despre legislatia in vigoare.

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Sunt avute in vedere ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

   Cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este egal cu produsul dintre media zilnica si procentele prevazute de lege, multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical
   Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in această perioada.

   Calculul si plata indemnizatiilor aferente concediului medical se fac pe baza certificatului medical eliberat in conditiile legii. Trebuie sa prezentati certificatul de concediu medical platitorului (angajatorului) pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. Potrivit art. 36 alin. 3 din OUG 158/2005, plata indemnizatiilor de catre angajator se face lunar
   cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.

   Procentele prevazute de lege in functie de tipul concediului medical sunt urmatoarele:

   01 Boala obisnuita ………… 75%
   02* Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca ………… 100%/ 80%
   03* Accident de munca ………… 100%/ 80%
   04* Boala profesionala ………… 100%/ 80%
   05 Boala infectocontagioasa din grupa A ………… 100%
   06 Urgenta medico-chirurgicala ………… 100%
   07 Carantina …………. 75%
   08 Sarcina si lauzie …………. 85%
   09 Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani …………. 85%
   10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru ……… Fără a depăşi 25% din baza de calcul
   11 Trecerea temporara in alta munca ………. Fără a depăşi 25% din baza de calcul
   12 Tuberculoza …………. 100%
   13 Boala cardiovasculara …………. 75%
   14 Neoplazii, SIDA …………. 100%
   15 Risc maternal …………. 75%

   Pentru mai multe informatii puteti consulta:

   OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata în Monitorul Oficial cu numarul 1074 din data de 29 noiembrie 2005.

   Ordinul nr. 60 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 147 din data de 16 februarie 2006.

   Ordinul nr. 125 din 14 martie 2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 254 din data de 21 martie 2006.

   Răspunde
 5. Buna, este primul meu concediu medical si am ramas cu multe neclaritati in ceea ce priveste verificarea sa. As dorii sa stiu ce se ntampla daca vine controlul si eu sunt la magazin sa-mi cumpar paine sau ce am nevoie in momentul respectiv si sunt la 10 minte departare de casa? Intrebari similare am vazut si in alte comenturi, dar fara raspuns. Pot exista n situatii in care sa nu fiu fix in acel moment acasa sau sa dorm si sa nu-i aud cand striga la poarta…
  Care ar trebui sa fie raspunsul: “GHINION!”…
  Multumesc.

  Răspunde
  • Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a beneficia de concedii si indemnizatii este si aceea de a fi prezenta, pe durata perioadei de incapacitate, la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a OUG 158/2005, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

   Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist. Verificarea se poate efectua numai in intervalul orar 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, prilej cu care se va incheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei si de asigurat, conform modelului stabilit.

   Pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca care refuza verificarea prezentei in conditiile de mai sus, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 ( art. 51 alin. 3^2 din OUG 158/2005)

   De asemenea, nerespectarea prevederilor privind prezenta la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a OUG 158/2005, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, atrage neplata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de la care s-a constatat aceasta (art. 51 alin.3^3 din OUG 158/2005).

   Verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata de catre platitorii de indemnizatii, se realizeaza potrivit prevederilor Ordinului nr. 429 din 11 mai 2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (3^1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 327 din data de 18 mai 2010.

   In concluzie, controlul privind verificarea pezentei la domiciliu/ adresa indicata, pe perioada de incapacitate temporara de munca, poate avea loc numai in intervalul orar 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.
   Daca un astfel de control va fi efectuat si dumevoastra nu veti fi prezenta la adresa de domiciliu/ adresa indicata, in intervalul si conditiile mentionate mai sus, consecinta ar putea fi incetarea platii indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate.

   Răspunde
 6. Buna ziua.

  Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Am o angajata care in ultimele 6 luni a avut concediu fara plata. In acest caz pe lunile in care nu a realizat venituri cum ii calculez concediul medical.
  Va multumesc.

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Referitor la intrebarea dumeavoastra privind calculul indemnizatiei de asigurari sociale de sananate in situatia in care salariatul nu a realizat venituri in ultimele 6 luni .

   Conform prevederilor art. 10 din OUG 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 1074 din data de 29 noiembrie 2005, baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

   In acest caz, nu se poate determinata media zilnica a bazei de calcul avand in vedere ca in ultimele 6 luni anterioare producerii riscului nu au fost realizate venituri asupra carora sa se fi datorat contributia pentru concedii si indemnizatii (0,85).

   In concluzie, in acest caz persoana nu va putea beneficia de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate pentru incapacitate temporara de munca.

   Baza legala

   • OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 1074 din data de 29 noiembrie 2005;
   • Ordinul nr. 60 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat în Monitorul Oficial cu numarul 147 din data de 16 februarie 2006.

   Răspunde
Inapoi la inceput