Cand trebuie semnat contractul individual de munca?

Spre deosebire de alte contracte, de a caror incheiere ambele parti sunt obligate sa se ocupe, obligatia incheierii contractului individual de munca in forma scrisa ii apartine exclusiv angajatorului.

Inainte de semnarea propriu-zisa a contractului individual de munca, angajatorul trebuie sa se asigure ca sunt indeplinite toate conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a acestuia.

Contractul individual de munca trebuie semnat inainte de inceperea activitatii salariatului.

Conform Codului Muncii, primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca in forma scrisa (munca la negru) constituie contraventie. Angajatorul este obligat ca, inaintea inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca. Incalcarea acestei obligatii de catre angajator se sanctioneaza  cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei, conform Codului Muncii, art. 260 alin. (1) lit. p).

Contractul individual de munca trebuie semnat dupa informarea prealabila a angajatului.

Inainte de incheierea contractului de munca, angajatorul este obligat sa informeze persoana selectata in vederea angajarii cu privire la clauzele pe care intentioneaza sa le inscrie in contract. Acest lucru este prevazut in Codul Muncii, la articolul 17, alin. (1). Se considera ca angajatorul a indeplinit aceasta obligatie la momentul comunicarii ofertei privind continutul contractului individual de munca.

Daca angajatorul nu indeplineste aceasta obligatie de informare, angajatul are dreptul sa sesizeze instanta competenta, in termen de 30 de zile de la data neimplinirii acestei obligatii, si sa solicite despagubiri corespunzatoare prejudiciului pe care l-a suferit.

Contractul individual de munca trebuie semnat numai pe baza unui certificat medical.

Incheierea contractului individual de munca este conditionata de existenta unui certificat medical din care sa reiasa ca persoana respectiva este apta pentru prestarea acelei munci. In lipsa certificatului medical, contractul individual de munca este considerat nul in mod absolut. Inainte de intrarea in vigoare a legii 40/2011, era permisa prezentarea certificatului medical si ulterior incheierii contractului. Potrivit noilor prevederi, nulitatea nu mai poate fi acoperita.

Art. 260 alin. (1) lit. m) din Codul Muncii prevede ca incalcarea de catre angajator a obligatiei  de a angaja o persoana  numai in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Dupa caz, contractul individual de munca trebuie semnat pe baza unor  atestate, avize, autorizatii si permise.

In unele cazuri reglementate prin dispozitii legale speciale, incheierea contractului individual de munca pentru anumite posturi este conditionata si de existenta prealabila a unui aviz. De exemplu, este necesar avizul organului de politie pentru incadrarea: functionarilor publici care urmeaza a fi dotati cu armament sau a personalului de paza proprie, inclusiv celui caruia i se incredinteaza arme si munitii.

De asemenea, incadrarea in munca a cetatenilor straini pe teritoriul Romaniei se face numai pe baza unei autorizatii de munca.

Semnarea contractului individual de munca poate fi conditionata de studiile absolvite.

Pentru incadrarea in anumite functii, angajatii trebuie sa dovedeasca un anumit nivel de studii. Acest lucru este obligatoriu pentru angajatii din mediu public, pentru care nivelul studiilor este prevazut de legi si statute. Pentru angajatii din mediul privat, nivelul de studii nu este prevazut prin lege insa in incadrarea lor se va tine cont de Clasificarea ocupatiilor din Romania si de Nomenclatorul ocupatiilor. Exista insa si functii pentru care angajatorii din mediul privat trebuie sa respecte normele impuse de legislatie referitoare la nivelul de studii. De exemplu, conform art. 11 din Legea nr. 82/1991, persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea trebuie sa fie absolvente de studii economice superioare.

Impunerea unor conditii speciale privitoare la studii, cunoasterea de limbi straine, capacitate fizica si intelectuala nu constituie discriminare atata timp cat indeplinirea lor este obligatorie pentru prestarea activitatii respective.

Contractul individual de munca trebuie semnat dupa verificarea aptitudinilor si a pregatirii profesionale.

Potrivit art. 29 din Codul Muncii, contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea. Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea se stabilesc prin contractul colectiv de munca, prin statutul profesional sau disciplinar si prin regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.

Art. 57, Codul Muncii:

“(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.”

Adauga comentariu nou

Current day month ye@r *

7 comentarii

 1. buna ziua
  a angajat o persoana care dupa trei luni imi aduce adeverinta de sarcina de 11 saptamani. Nu am facut avizul medical inainte de semnarea contractului , ci doar acum .In aceste conditii nepalcute ptr mine este valabil contractul de munca? Pot da afara acesta persoana , la ce riscuri ma supun.
  Va multumesc

  Răspunde
  • Codul Muncii art.27, prevede:
   (1) O persoană poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
   …..
   (4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.

   Anterior angajarii, viitorul salariat trebuie supus unui examen medical din care sa rezulte daca starea sanatatii ii permite efectuarea atributiilor specifice postului. Examenul medical al salariatilor la angajarea in munca, stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata / inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze pe viitorul salariat.
   Examenul medical la angajarea in munca, se face la solicitarea angajatorului, care completeaza fisa de solicitare a examenului medical la angajare si este interzisa la angajare solicitarea testelor de graviditate.

   Codul Muncii, Art. 60 prevede:
   (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusa:

   c) pe durata în care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

   Angajatorul care a luat la cunostinta de starea de graviditate a salariatei, conform OUG 96/2003, este obligat sa instiinteze medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca.

   Art. 7 din ORDONANTA DE URGENTA nr. 96/2003 prevede:
   (1)In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligatia sa instiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoară activitatea.

   Concedierea salariatei care a anuntat in scris angajatorului, starea ei de graviditate, este interzisa.

   Răspunde
 2. vreau sa plec din tara si firma cu care plec imi cere anumite acte pt depunerea dosarului. Daca imi lipseste un act din dosar si anume copia la pasaport, acest lucru poate anula contarctul de munca pe care il voi semna ?

  Răspunde
 3. buna ziua , as dori si eu sa pun o intrebare lucrez la o firma de 3 luni si din pacate nu mi.au placut conditiile care trebuiau sa le indeplinesc la acea firma si am plecat de la ei dar fara demisie fara preaviz. problema mea care este ei ma obliga sa fac preaviz de 15 zile bun ok is in clar dar EU NU AM SEMNAT NICI UN CONTRACT DE MUNCA!!! ce se poate intampla sau ce as putea eu patii in cazul acesta? ei imi zic ca am contract de munca … cum am eu contract de munca daca e nesemnat de mine? ei cica mi-au platit contributiile catre stat … cum daca eu nu am semnat nici protectia muncii nici contract individual de munca nici medicina muncii???? astept un raspuns daca se poate cat mai rapid

  multumesc anticipat!!!

  Răspunde
 4. buna ziua, am fost angajata la patron pe data de 3,09,2012 si pe 17 luna curenta mi s-a spus personal verbal ca o sa stau acasa ca nu mai are nevoie de mine la punctul de lucru unde lucram din motive ca sunt prea multi salariati. eu fiind sub intretinerea sotului la tot acum eu ce pot face ca sunt scoasa de la sot de la intretinere la serviciu? fara sa semnez nimik mi s-a inchis contractul de munca, ce pot face cui sa ma adresez
  va multumesc cu respect

  Răspunde
  • Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului, a modificarilor, incetarilor sau suspendarilor. Daca au fost “ intelegeri” verbale, va recomand sa solicitati si in scris.
   In cazul dumneavostra s-a declansat un litigiu de munca si va recomand sa incercati mai intai solutionarea prin buna intelegere.
   Art 31(3) din Codul Muncii prevede:
   “Pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”
   Deci, oricand, pe durata perioadei de proba, contractul dumneavostra individual de munca poate inceta printr-o notificare scrisa, la initiative oricareia dintre parti (in cazul dumneavoastra inteleg ca din partea angajatorului), fara sa fie obligatoriu acordarea preavizului.
   Este o cale simplificata de incetare a contractului – o notificare, nemotivata, dar scrisa – prin care partea interesata aduce la cunostinta celeilalte parti, vointa sa de incetare a contractului. Atentie doar pe durata perioadei de proba mentionata in contractul individual de munca!
   Inteleg ca nu a fost respectata incetarea contractului in forma scrisa. Angajatorul trebuia sa va aduca la cunostinta in scris de vointa sa de incetare a coontractului dumneavoastra individual de munca, nu verbal.
   Daca nu reusiti cu rezolvare amiabila, litigiul poate fi supus rezolvarii judecatoresti.

   Răspunde
Inapoi la inceput